ZADEVA NIŠ

Sojenje Jankoviću se prične 25. avgusta

Objavljeno 18. junij 2015 13.10 | Posodobljeno 18. junij 2015 13.10 | Piše: STA, K. K.

Janković sicer danes ni prišel na sodišče, vendar pa se, ker je vložil ugovor na obtožnico, šteje, da krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja ne priznava.

Zoran Janković pisma premierke ne jemlje osebno.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak ne priznavata krivde za očitana kazniva dejanja v zadevi Niš. Na ljubljansko okrožno sodišče je od obtoženih danes prišel le Brodnjak, medtem ko je bil postopek za nekdanjega podpredsednika uprave Mercatorja Mitjo Marinška izločen.

Zaradi zdravja ne more na sodišče

Postopek zoper prvoobtoženega Marinška je bil izločen iz sojenja, saj izvedensko mnenje kaže, da zaradi zdravstvenih razlogov ni sposoben udeležbe na obravnavah. Danes je bil tako opravljen predobravnavni narok za ljubljanskega župana Jankovića in njegovega nekdanjega sodelavca Brodnjaka. Janković sicer danes ni prišel na sodišče, vendar pa se, ker je vložil ugovor na obtožnico, šteje, da krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja ne priznava. Na sodišče pa je prišel Brodnjak, ki je dejal, da krivde ne priznava.

Medtem pa predobravnavni narok ni bil opravljen za zastopnika ciprskega podjetja Facim Borisa Milevoja, vpletenega v nakup zemljišča, s katerim naj bi bili obtoženi pridobili protipravno premoženjsko korist 100.000 evrov, saj ta ni prišel na sodišče. Predobravnavni narok bo zanj znova 14. julija.

Janković je kandidiral, ciprsko podjetje pa ...

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, pri nakupu zemljišč za Mercatorjev center v Nišu menda neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške in še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Tožilstvo meni, da je šlo pri pogodbah s ciprsko družbo le za navidezen posel, zato je bilo plačilo neutemeljeno. »V posel sta bila poleg Marinška aktivno vpletena Brodnjak in Janković, ne le v Mercatorju, temveč tudi v srbski hčerinski družbi, je prepričano tožilstvo,« je na naroku dejal tožilec Jaka Brezigar.

Mercator se še odloča

Odvetnik Janez Koščak, ki zagovarja Jankovića, je dejal, da obramba nasprotuje sklepu o izločitvi Marinška, saj iz izvedenskega mnenja po njihovi oceni ne izhaja, da bi bil Marinšek trajno nesposoben za udeležbo na sojenju.

Z njegovo izločitvijo bodo po mnenju Jankovićeve obrambe soobtoženim kršene pravice do obrambe. »Glede na danes podane predloge tožilstva pa se obramba ne more znebiti občutka, da tožilstvo širi očitke in za vsako ceno išče dlako v jajcu,« je dejal Koščak.

V Mercatorju se sicer še niso odločili, ali bodo kot oškodovana stranka v postopku uveljavljali premoženjskopravni zahtevek. Glavna obravnava se bo začela 25. avgusta.

Deli s prijatelji