VRHOVNO SODIŠČE

Sodnica poročevalka že obravnava Janševo zahtevo

Objavljeno 24. junij 2014 19.37 | Posodobljeno 24. junij 2014 20.40 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zavrača vsa namigovanja o zavlačevanju odločanja ali manipuliranju s postopkom.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil v zadevi Patria obsojeni predsednik SDS Janez Janša, je bila danes skladno s pravili dodeljena novi sodnici poročevalki, so sporočili z vrhovnega sodišča. Predsednik sodišča Branko Masleša ob tem odločno zavrača vsa namigovanja o zavlačevanju odločanja ali manipuliranju s postopkom.

Sodnica poročevalka je z delom pri zadevi že začela, nadaljnja dinamika postopka pa je odvisna izključno od njenih ugotovitev in odločitev, so zapisali na sodišču. Po poročanju Reporterja naj bi bila nova sodnica poročevalka Vesna Žalik.

Pojasnili so, da so na postopek določitve sodnika poročevalca vplivale spremenjene okoliščine. Prejšnji sodnici poročevalki je namreč nedavno umrla mati, zato je v ponedeljek Masleša ocenil, da ni zagotovila, da bi kot poročevalka lahko v kratkem intenzivno začela delati pri zadevi. Zato je odredil ponovno dodelitev skladno s pravili za določitev zakonitega sodnika.

Masleša obžaluje kritike

Masleša obžaluje, da nekateri dozdajšnji postopek pred vrhovnim sodiščem opisujejo kot 'očitno pristranski'. Nasprotno, potekal je v skladu s spoštovanjem ustavne pravice do zakonitega sodnika in ob upoštevanju načela enakosti pred zakonom, opozarjajo na sodišču. Hkrati je Masleša zagotovil, da bo vrhovno sodišče »ne glede na ciljno usmerjene pritiske« še naprej odločalo skladno z ustavo in zakonodajo, so dodali.

V zadnjih dneh so na Maslešo naslovile pozive različne organizacije, ki si prizadevajo za oprostitev in izpustitev Janše, naj sodišče začne prednostno in urgentno odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti, on pa naj ne zavlačuje postopka.

Deli s prijatelji