AFERA TOTALITARNI SIMBOLI

Sodni svet jih je razočaral, preblago nad sodnico s titovko

Objavljeno 30. maj 2014 15.53 | Posodobljeno 30. maj 2014 15.53 | Piše: D. P.

S svojim nedopustnim ravnanjem je sodni svet popolnoma izgubil svojo legitimnost, se je ostro odzvalo Društvo Evropska Slovenija.

LJUBLJANA – Sodni svet je zvezi s spornimi fotografijami predsednico okrajnega sodišča v Ljubljani Vesno Pavlič Pivk opomnil, sporno pa je bilo, da je bila odeta v simbole nekdanjega totalitarnega režima.

Oster odziv

»Izražamo ogorčenje in javni protest nad nevzdržnim ravnanjem Sodnega sveta Republike Slovenije. Ta se je na pojavljanje predsednice okrajnega sodišča v Ljubljani s titovko na glavi, vihteč zastavo nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, sicer na zasebni zabavi, odzval z golim opominom, utemeljenim s povsem razvodenelo in brezvsebinsko obrazložitvijo: »da mora sodnik upoštevati, kako javnost doživlja okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom o njegovi objektivni nepristranskosti,« se je ostro odzvalo Društvo Evropska Slovenija.

Nevredno institucionalnega akterja

Menijo, da gre pri nošnji simbolov nekdanjega totalitarnega sistema za ravnanje, ki je popolnoma nevredno institucionalnega akterja, ki predseduje nekemu sodišču, ki je popolnoma v nasprotju s standardi Evropske unije, Sveta Evrope in ki primarno nasprotuje duhu slovenske ustave ter načelom pravne in demokratične države.

Četudi le za hec

Zgroženi so, kot pišejo, ker se dve desetletji kasneje vodilni predstavniki slovenska sodstva odevajo v simbole države pravkar opisane kakovosti, četudi le »za hec«, kar je povsem nezdružljivo z zahtevo in utemeljenim pričakovanjem, da bodo institucionalni akterji, zlasti pa sodniki, in še toliko bolj predsedniki sodišč, ponotranjili vrednote pravne države, jih živeli, javno in zasebno, ter s svojim zgledom prispevali k resnični ustavni demokraciji.

S svojim nedopustnim ravnanjem je sodni svet popolnoma izgubil svojo legitimnost, še dodajo v svojem ostrem protestu.

To ni evropska Slovenija

»V Evropski Sloveniji se zato v celoti distanciramo od stališča sodnega sveta in se v imenu pravniške stroke, zastopane v društvu, opravičujemo vsem, ki jih je ravnanje sodnice in sodnega sveta prizadelo. To niso naši standardi ravnanja, to niso standardi, ki jih vsebuje slovenska ustava, to niso standardi evropskega civilizacijskega konteksta. To ni evropska Slovenija,« sklenejo svoj apel.

Deli s prijatelji