SNEG, SNEG

Sodnega dne ni bilo, prometne zagate pa

Objavljeno 07. februar 2015 16.18 | Posodobljeno 07. februar 2015 16.18 | Piše: Vladimir Jerman

Darsovci zaprtje avtoceste med Uncem in Senožečami slabo označili.

Snežni oblak skozi Razdrto. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Napoved o snežnem metežu stoletja se na srečo sicer ni uresničila v mega razsežnostih – ciklon je šel južneje, kot so kazali izračuni –, a vseeno dovolj, da so včeraj marsikod uveljavili posebno prometno ureditev. Bolj kot debelini snežne odeje jih gre pripisati burji, ki je od Unca naprej proti Primorski ustvarjala zamete. Tako so primorko zaradi snežnih nanosov zaprli med priključkoma Unec in Senožeče v smeri proti Kopru, z vozili do 3,5 tone je bilo mogoče peljati po vzporedni cesti.

Pomanjkljiva signalizacija

Proti Ljubljani je bil možen promet samo za osebna vozila. Avtocestni promet so zaprli tudi med priključkoma Kastelec in Kozina ter na vipavski hitri cesti med CP Nanos in priključkom Selo. Zaprtih je bilo še več odsekov na državnih cestah. Vožnjo na območja snežnih zametov so na splošno odsvetovali. Na srečo pa je burja iz ure v uro pojemala. Medtem ko je ob pol desetih najbolj suvala v Mančah na Vipavskem, in sicer s hitrostjo do 167 km/h, je ob pol treh popoldne upadla že na vsega 32 km/h. Tisti čas je z 61 km/h najmočneje zavijala skozi Žapuže pred Ajdovščino, skoraj polovico počasneje kot ob pol desetih, ko so je namerili za 116 km/h.

Tudi sami smo se okoli desetih iz Ljubljane odpravili do Ajdovščine. Že pred izvozom za Brezovico nam je opozorilna tabla povedala, da se bomo peljali le do Unca. Pred Vrhniko so policisti tovornjake izločali v stoječo kolono na odstavnem pasu. Pričakovane zapore ali vsaj jasne oznake, da moramo z avtoceste, ob izvozu Unec ni bilo. Načeloma je bilo možno peljati tudi naprej po avtocesti. Seveda smo ravnali po pameti in šli dol, a v križišču proti Cerknici oziroma Planini bi pričakovali vsaj tujcem jasnejše kažipote. Do Planine in nato čez znamenite ride cestišče ni bilo spluženo ravno zgledno, res pa je, da je še snežilo. S stare ceste smo gor na viaduktu Ravbarkomanda videli stoječa vozila. Mi smo v koloni, ki se je vila iz smeri Senožeč, obstali šele pod Razdrtim. Čez vas smo se s precejšnjo negotovostjo glede tega, kje so robniki, pretipali skozi goste snežene oblake, ki jih je dvigovala burja. Njeni sunki so nas pospremili v že s pomladnim nadihom zeleno Vipavsko dolino.

V nasprotju z zavajajoče odprtimi avtocestnimi dovozi v Razdrtem sta bila vipavska na hitro cesto vsakemu vozniku jasno zaprta z Darsovima voziloma.

Snega toliko, da nimajo kam z njim

V jugovzhodni Sloveniji je v četrtek in petek nametalo toliko snega, da ljudje nimajo več kam z njim, a tudi cestarji ne. Večina nas je očitno že pozabila, kako so videti prave zime. A dejstvo je – kadar močno sneži, ne moremo pričakovati suhih cest.

»Na vsem območju jugovzhodne Slovenije, kjer je 2600 kilometrov cest, od državnih do lokalnih, je od polnoči ves čas na terenu vseh 204 plužnih in sipnih enot, a količina snega in veter, ki ustvarja zamete, delata svoje, zato cestarji ne morejo ves čas zagotavljati cest brez snega,« je včeraj nekaj po poldnevu dejal direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar. Ceste so bile torej zasnežene, a prevozne s primerno zimsko opremo, cestarji pa so se trudili, da nikjer na njih ne bi bilo več kot 10 do 15 centimetrov snega. »Promet poteka mirno, tudi čez Gorjance, je pa promet za tovorna vozila zaprt, saj se bojimo zdrsov, ki bi lahko povsem ohromili ves promet.« Tudi drugih posebnosti ali nevšečnosti sneg na Dolenjskem ni povzročil.

Pouka prost dan

Če so zimske razmere povzročale preglavice v prometu, pa so prinesle veselje otrokom, še posebno tistim, ki jim je včeraj odpadel pouk. Na Dolenjskem se je kar nekaj vodstev šol odločilo zapreti šolska vrata, med njimi Osnovna šola Bršljin. »Za to smo se odločili, ker je dve tretjini šolarjev vozačev. V šoli je bilo tehnično osebje in učiteljice že od 6. ure zjutraj, starše pa smo obvestili, da lahko pripeljejo otroke v varstvo, če želijo. Prišla je le ena učenka, pa še ta le zato, ker si je želela družbe, a ko je videla, da bo sama, jo je mama odpeljala domov,« je povedala ravnateljica Darja Brezovar. Pouk pa je potekal v preostalih štirih novomeških osnovnih šolah, tudi na Osnovni šoli Drska. Po besedah ravnateljice Nevenke Kulovec so se za pouk odločili, ker imajo med 426 učenci le okoli 20 vozačev. V šolo ni prišlo 50 otrok, poleg vozačev še 30 šolarjev, ki so bolni. 

Deli s prijatelji