SODNI RED

Sodišče Zidarja danes ob isti uri vabi trikrat

Objavljeno 10. februar 2015 08.49 | Posodobljeno 10. februar 2015 08.49 | Piše: STA, K. K.

Ni pričakovati, da bo Zidar, ki se že več let izogiba sodišču, danes prišel na katero koli od razpisanih obravnav.

Sodišče bi Zidarja ob isti uri rado videlo trikrat.

LJUBLJANA – Za nekdanjega prvega moža padlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja so danes v treh različnih zadevah – Fiesa, Big trading in Reklamni inženiring – na ljubljanskem okrožnem sodišču ob isti uri razpisane tri obravnave. Kljub temu ni pričakovati, da bo Zidar, ki se že več let izogiba sodišču, danes prišel na katero koli od razpisanih obravnav.

Nekdanji prvi mož SCT že dalj časa ne prihaja na sodišče, prav tako pa nikoli ni začel prestajati dosojene zaporne kazni v zadevi Čista lopata. Njegov zagovornik Boštjan Podgoršek je v zadevi Čista lopata tudi vložil ustavno pritožbo, prepričan pa je, da Zidar v tem primeru zaradi slabega zdravstvenega stanja nikoli ne bo sedel za rešetke.

Podgoršek je spomnil, da do 20. novembra za Zidarja velja odlog izvrševanja kazni. Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je namreč ugotovila, da nekdanji direktor SCT zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Glede na Zidarjevo zelo slabo zdravstveno stanje pa je po Podgorškovem mnenju nerealno pričakovati, da jo bo kdaj odslužil. Prvostopenjsko sodišče bo zdaj sicer ponovno odločalo o njegovi procesni sposobnosti, saj je višje sodišče januarja ugodilo pritožbi tožilstva in razveljavilo sklep, s katerim je sodišče lani zaradi procesne nesposobnosti ustavilo dva kazenska postopka zoper Zidarja, med drugim v zadevi Fiesa.

Zidar je bil v zadevi Čista lopata zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju, ki je po odmevnih aretacijah prišla v javnost februarja 2008, pravnomočno obsojen na leto in dva meseca zapora.

Deli s prijatelji