V ZAPORU ŽE 13. DAN

Sodišče zavrnilo Črnkoviča, Maslešo vabijo na shod

Objavljeno 02. julij 2014 17.19 | Posodobljeno 02. julij 2014 17.32 | Piše: STA, K. K.

Podporniki Janeza Janše so danes tretji dan ta teden pred sodiščem prižgali svečke.

Ivan Črnkovič

LJUBLJANA – Ljubljansko okrajno sodišče je zavrnilo predlog Ivana Črnkoviča za alternativno prestajanje kazni. To je za STA povedal Črnkovič sam, ki sicer pravi, da pošte še ni dvignil, a je z odločitvijo že seznanjen. Pošte tudi še nekaj časa ne namerava dvigniti, je napovedal. Ko pa jo bo, se bo na odločitev sodišča pritožil.

Hotel je delati v splošno korist

Črnkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zapora, je vložil predlog za nadomestitev zapora z delom v splošno korist, podredno pa je predlagal izvršitev kazni zapora ob prostih dnevih. Hkrati je predlagal plačevanje denarne kazni v


Maslešo vabili na shod

V Odboru 2014 so danes, 13. dan zapora Janeza Janše, ob 15. uri že tretjič v tem tednu prižigali sveče v opomin Branku Masleši in Vesni Žalik, da s svojo zlorabo prava in sodstva grobo kršita temeljne človekove pravice Janeza Janše in njegove družine. Maslešo so sicer kot posebnega gosta povabili na današnji shod.

Pred RTV Slovenija so predali Javni poziv generalnemu direktorju in programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija k zagotavljanju pluralnosti obveščanja o aktivnostih na področju varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

obrokih. Sodišče je namreč vsakemu od treh obsojenih poleg zapornih kazni izreklo tudi po 37.000 evrov denarne kazni, ki jo morajo plačati v treh mesecih, sodba pa je postala pravnomočna 28. aprila. To pomeni, da morajo kazen plačati do 28. julija.

Zaposleni: Črnkovič je nenadomestljiv

Na sodišču so danes za STA pojasnili, da so odločitev o Črnkovičevi prošnji za alternativno prestajanje kazni že sprejeli, a se odločitev šele vroča strankam, zato jo bodo razkrili, ko bodo z njo seznanjene stranke. Črnkovič je z njo neuradno že seznanjen, in kot pravi, je tako odločitev tudi pričakoval, čeprav je 200 njegovih zaposlenih v Rotisu podpisalo peticijo, v kateri menijo, da je Črnkovič v podjetju nenadomestljiv.

O prošnji za obročno plačilo denarne kazni sodišče še ni odločilo, ker še ni prejelo vseh podatkov o premoženjskem stanju obsojenca, so za STA še povedali na sodišču.

V petek ga ne bo v zapor

Črnkovič bi moral sicer v petek na prestajanje kazni, a bo celoten postopek z dvigom pošte in nato pritožbo to zamaknilo, je še povedal. Sicer že zdaj, kot pravi, ve, kakšen bo odgovor na pritožbo. Črnkovič računa, da se bo odhod v zapor zavlekel do septembra.

V petek pa mora na Dob brigadir Tone Krkovič, ki predloga za alternativno prestajanje kazni ni podal. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, čigar član predsedstva je tudi Krkovič, so že ob odhodu Janeza Janše v zapor napovedali, da bodo na poti za zapahe pospremili tudi Krkoviča. Uradne napovedi sicer še ni.

Deli s prijatelji