PIVOVARNA LAŠKO

Sodišče zavrglo Šrotovo pritožbo

Objavljeno 03. januar 2013 10.23 | Posodobljeno 03. januar 2013 10.23 | Piše: STA, A. L.

Šrot meni, da je že sam način vodenja dosedanjega postopka nakazoval, da je za vsako ceno zadevo treba pripeljati do sojenja in do medijskega spektakla.

Boško Šrot

LAŠKO – Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je decembra lani zavrnil pritožbo nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota glede domnevnega oškodovanja pivovarne, je potrdil Šrot, ki bo svojo nedolžnost dokazoval na sodišču. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa je povedal, da odločitve senata še ne pozna.

Specializirano državno tožilstvo je avgusta lani znova vložilo obtožnico v primeru domnevnih nepravilnosti pri menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško. Obtožnica se nanaša na osem fizičnih in dve pravni osebi, med očitanimi kaznivimi dejanji pa so zloraba položaja, ponareditev ali uničenje poslovnih listin in pranje denarja.

Tožilstvo je neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško vložilo leta 2010, a jo je sodišče nato lani zavrglo in uvedlo preiskavo.

Šrot: Nisem storili kaznivega dejanja

Šrot je dejal, da je bilo glede na medijski stampedo in pritiske državnega tožilca Jožeta Kozine, ki je kar v intervjujih napovedal »pravilen« zasuk v njegovi zadevi, pričakovano, da bo senat zavrnil njegovo pritožbo. »Kljub vsemu pa moram reči, da sem presenečen nad načinom, kako je to bilo storjeno, saj argumenti sodišča nikakor niso prepričljivi in povsem sledijo tožilčevim konstruktom, ki niso podprti z dokazi,« pravi Šrot.

Znova je poudaril, da ni storil nobenega kaznivega dejanja, ki se mu očita, in po njegovi oceni tožilstvo za to nima dokazov. Zatrdil je, da ni pridobil nobene premoženjske koristi, čeprav mu tožilstvo očita, da jo jo pridobil posredno. »Pri tem pa ne tožilstvo in ne senat ne pojasnjujeta, kakšna je posredna pridobitev premoženjske koristi. Premoženjske koristi tudi ni pridobila Atka-prima, ki se ji tudi očita posredna premoženjska korist. Preiskava pa je pokazala, da družba nikoli ni poslovala z nobenim podjetjem iz skupine Pivovarna Laško,« je dejal Šrot.

Za vsako ceno pripeljati do konca

Zanj pa so še bolj nerazumljivi očitki tožilca, da je pri prodaji delnic Istrabenza hotel namenoma oškodovati Pivovarno Laško in namenoma pridobiti premoženjsko korist za Bavčarja in nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega.

Šrot meni, da je že sam način vodenja dosedanjega postopka nakazoval, da je za vsako ceno zadevo treba pripeljati do sojenja in do medijskega spektakla. »Že v preiskavi, ki je zaradi skrivanja pomembnih dokazov tožilca Kozine trajala več kot leto dni, namreč obrambi ni bilo dovoljeno zaslišati nobene od prič, ki jih je predlagala, prav tako pa tudi ni bilo pridobljeno nobeno izvedensko mnenje,« je še pojasnil Šrot.

Nova obtožnica naj bi bila sestavljena predvsem iz ovadbe Zorana in Damjana Jankovića zoper Šrota in Bavčarja, ki se nanaša na trgovanje z delnicami Istrabenza ter poslovanje med povezanimi družbami znotraj skupine Pivovarne Laško.

Deli s prijatelji