ZLORABA POLOŽAJA

Sodišče Šrota spoznalo za krivega

Objavljeno 21. november 2014 14.25 | Posodobljeno 21. november 2014 15.16 | Piše: STA, Ma. F.

Tožilec je za nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško predlagal najmanj pet let zapora.

Pred sodnico je danes prvi stopil Boško Šrot.

LJUBLJANA – Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki že prestaja skoraj šestletno zaporno kazen, spoznal za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško in ga obsodil na štiri leta in pet mesecev zapora. Enotna kazen znaša devet let in devet mesecev zapora.

Nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja so obsodili na dve leti in šest mesecev zapora. Pravna oseba Atka-Prima je odgovorna za zlorabo položaja, zato mora plačati denarno kazen. Sodišče pa je oprostilo nekdanjo Šrotovo svetovalko Vesno Rosenfeld. Sodba še ni pravnomočna, saj se stranke v postopku nanjo lahko pritožijo na višje sodišče.

Nedovoljena finančna asistenca

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva so šla za poplačilo prevzema pivovarne.

Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku kazni poudarila, da je Infond Holding nakup delnic Pivovarne Laško realiziral s sredstvi prevzetih družb, kar predstavlja nedovoljeno finančno asistenco.

Rutar je, kot navaja obtožnica, Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe, medtem ko naj bi Rosenfeldova prenašala Šrotova navodila vodilnim v skupini.

Deli s prijatelji