SPOR

Sodišče problematiziralo ugotovitve: ugodeno tožbi Geoplina

Objavljeno 02. junij 2015 17.30 | Posodobljeno 02. junij 2015 17.30 | Piše: S. U.

Spor med Geoplinom in AVK v ponovno presojanje.

Agencija je januarja ugotovila, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industrijskim odjemalcem.

LJUBLJANA – Geoplin je prejel sodbo upravnega sodišča, s katero je to ugodilo njegovi tožbi zoper odločbo Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), odločbo odpravilo in zadevo vrnilo v nov postopek. Agencija je namreč menila, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industriji, sodišče pa je ugotovilo, da je agencija napačno in nepopolno ugotovila dejansko stanje.

»Čeprav je AVK v svoji odločbi v celoti sledila praksi Evropske komisije in se opirala na povsem transparentne podatke energetskega trga, je sodišče nekatere ugotovitve problematiziralo. Pritrdilo je podjetju Geoplin v delu, da AVK ni opravila ekonomske analize dejavnikov, ki so potrebni za opredelitev upoštevanega trga. Po mnenju sodišča bi morala AVK (ne glede na prakso) tako analizo opraviti vsakokrat. V ponovljenem postopku bo AVK torej opravila analizo parametrov in se vsebinsko opredelila do argumentov podjetja Geoplin. Sodišče je problematiziralo tudi obstoj prevladujočega položaja podjetja Geoplin, čeprav se je AVK oprla na jasne podatke o likvidnosti in tržnih deležih, ki jih zbira in objavlja energetski regulator,« so zapisali pri AVK.

Sodišče je ocenilo še, da agencija ni v zadostni meri ovrednotila obveznosti podjetja Geoplin iz njegove nakupne pogodbe. Po mnenju sodišča bi morala preveriti normativni okvir na področju zanesljivosti dobave zemeljskega plina in vezanosti na nabavni strani, te ugotovitve pa ovrednotiti v smislu prevladujočega položaja podjetja Geoplin in vpliva na neodvisnost pri poslovanju na prodajni strani. V ponovljenem postopku bo morala agencija opraviti obravnavo in zaslišati relevantne priče ter odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti.

Deli s prijatelji