POTRJENO

Sodišče pritrdilo KPK: Pri FIHO obstajajo tveganja

Objavljeno 10. maj 2012 00.47 | Posodobljeno 10. maj 2012 00.48 | Piše: A. L.

Protikorupcijska komisija je FIHO prijavila še inšpektoratu.

Goran Klemenčič, predsednik komisije za preprečevanje korupcije

LJUBLJANA – Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), so sporočili iz omenjene komisije. Ta je FIHO zaradi zaznanih korupcijskih tveganj naložila izdelavo načrta integritete, zoper njeno odredbo pa je FIHO vložil tožbo. »S sodbo upravnega sodišča se potrjuje zakonitost odredbe komisije, FIHO pa bo zdaj moral – v skladu z odredbo – izvesti vse potrebne aktivnosti za izdelavo načrta integritete in pri tem sodelovati s komisijo,« je KPK zapisala v sporočilu. 

Sodišče: KPK je ravnala pravilno

FIHO, ki letno upravlja okoli 20 milijonov evrov javnega denarja, odredbi za izdelavo načrta integritete sprva ni nasprotoval. A po odhodu direktorja so se v FIHO odločili vložiti tožbo na upravno sodišče. To je ugotovilo: »Da je tožba FIHO neutemeljena in da je izpodbijana odredba pravilna in zakonita.« Poleg tega je sodišče v obrazložitvi zapisalo, da »že ugotovitve komisije, ki se nanašajo na značaj FIHO – ta upravlja velika finančna sredstva, ki jih pridobiva s plačevanjem dajatev za prirejanje iger na srečo –, zadostujejo za zaključek, da pri FIHO obstajajo tveganja, ki so razlog za izdajo odredbe o izdelavi načrta integritete«,

Komisija sledila KPK

V tem času pa so bili imenovani novi člani Sveta FIHO. Komisija je v zvezi s tem preverjala sum kršitev dolžnega ravnanja, storjenih pri predlaganju kandidatov za imenovanje članov sveta, in ugotovila, da je bila za člana sveta imenovana tudi oseba, ki je bila v času imenovanja zastopnik v organizaciji, ki lahko od FIHO prejema sredstva. KPK je zato državnemu pravobranilstvu predlagala, da kot zastopnik javnega interesa vloži tožbo zoper sklep o imenovanju članov Sveta FIHO. Državno pravobranilstvo je predlogu komisije sledilo in 23. aprila letos vložilo tožbo na upravno sodišče.

»Komisija nadaljuje preverjanje v tej zadevi, saj so podani razlogi za sum, da so bile podobne kršitve storjene tudi pri drugih kandidatih za člane Sveta FIHO. Obenem je komisija v isti zadevi Inšpektorat RS za notranje zadeve obvestila, da pri eni od organizacij civilne družbe, katere kandidat je bil imenovan v Svet FIHO, uvede inšpekcijski postopek zaradi suma kršitev določb Zakona o društvih, in sicer v delu, ki ureja dolžno ravnanje pri spremembi temeljnih aktov,« so še pojasnili.

Deli s prijatelji