ODLOČITEV

Sodišče povozilo slabo banko, Celovški dvori naj se prodajo

Objavljeno 26. marec 2014 13.39 | Posodobljeno 26. marec 2014 13.39 | Piše: STA, T. L.

Lani so bili s kupci dogovorjeni za prodajo šestih stanovanj v Celovških dvorih, pa Družba za upravljanje terjatev bank, pod katero so stanovanja prešla po prenosu slabih terjatev iz NLB, za to ni dala soglasja.

Vselitve naj bi bile septembra in oktobra.

LJUBLJANA – Stečajni upravitelj Vegrada AM, ki se je s kupci dogovoril za prodajo nekaj stanovanj v Celovških dvorih v Ljubljani, pa mu slaba banka (DUTB) za to ni dala soglasja, želi ta stanovanja vendarle prodati, saj se je dogovoril za višjo ceno. Sodišče k temu namerava dati soglasje, a prej DUTB kot ločitvenega upnika poziva k podaji mnenja.

Stečajni upravitelj družbe Vegrad AM, ki je gradila sosesko Celovški dvori, Bojan Klenovšek se je lani s kupci dogovoril za prodajo še šestih stanovanj v tej soseski, a mu Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), pod katero so stanovanja prešla po prenosu slabih terjatev iz NLB, za to ni dala soglasja.

Kupci prvotne ponudbe zvišali

Klenovšek je na okrožno sodišče v Ljubljani sredi marca poslal prošnjo za vnovično sklenitev prodajne pogodbe, saj je, kot je zapisal, dosegel, da so kupci svoje prvotne ponudbe zvišali nad prag 50 odstotkov ocenjene likvidacijske vrednosti stanovanj. S tem soglasje ni več potrebno, sodišče pa v tem primeru zahteva mnenje upniškega odbora in ločitvenega upnika, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu.

Krivijo medije

Stečajni upravitelj je v dopisu poudaril, da je bila likvidacijska vrednost pripravljena v letu 2011 in da se je glede na stanje na nepremičninskem trgu le še znižala. »Zaradi vplivov medijev in siceršnje negativne konotacije padec cen v kompleksu Celovški dvori v tem obdobju znaša 30 odstotkov,« je zapisal.

Sodišče je opozoril, da je prejšnja ločitvena upnica, NLB, vsakokrat izdala soglasja pri prodaji in da so cene v povprečju višje od doslej doseženih cen. Ob tem je spomnil, koliko časa in kako je doslej potekala prodaja paketa 52 stanovanj, v sklopu katerega prodaja omenjena stanovanja.

V slabi banki trdili, da so cene prenizke

V DUTB so prodajo ustavili, saj da so cene prenizke, kar ni v skladu z njihovim ciljem optimiziranje vrednosti. Celovške dvore si je Vegrad zamislil kot sosesko in stanovanja višjega cenovnega razreda, a se ta scenarij ni uresničil. Zanje je bilo namreč bore malo zanimanja, stečajni upravitelj pa jih je lahko prodal šele na podlagi nezavezujočih ponudb in z neposrednimi pogajanji s kupci.

V Celovških dvorih je skupno okoli 830 stanovanj, od tega sta jih občinski stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad kupila okoli 420.

Deli s prijatelji