NE BO PLAČAL KAZNI

Sodišče povozilo odloke vlade o nošenju mask: bo država vračala denar?

Sodišče ustavilo postopek zoper človeka, ki ni nosil maske, Teršek pa poziva ljudi, naj zahtevajo vračilo plačane globe.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Reuters

Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na spletnih omrežjih.

Gre za primer človeka, ki konec oktobra na enem izmed počivališč ni nosil zaščitne maske. Zaradi plačilnega naloga, ki mu je bil izdan, je šel iskat pravico na sodišče, okrajno sodišče je globo potrdilo, a nato jo je ovrglo višje sodišče v Kopru.



Država mora biti s svojimi predpisi pri kaznovanju državljanov natančna, je izpostavilo sodišče v sodbi, ki je že pravnomočna.
V primeru omenjenega moškega je vlada nošenje maske povezovala z omejitvami gibanja, samih kršitev pravil o uporabi mask pa ni opredelila kot prekršek.

Po poročanju Televizije Slovenija ustavni pravnik Andraž Teršek na spletnem omrežju navaja, da vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije