NI DOBRO

Sodišče odločilo: RTVS mora plačati 1,4 milijona evrov

Objavljeno 30. oktober 2017 15.39 | Posodobljeno 30. oktober 2017 15.39 | Piše: STA, A. L.

Lahko se zgodi, da bo zavod v letu 2017 izkazoval izgubo.

RTV Slovenija je vodil do leta 1959

LJUBLJANA – Radiotelevizija Slovenija (RTVS) mora po odločitvi ljubljanskega višjega sodišča Media Publicumu plačati 1,4 milijona evrov. Do spora je prišlo zaradi različne razlage zapisanega v pogodbenih določilih, za katera je sicer semantična analiza pokazala, da ni mogoče ugotoviti le enega besedilnega pomena, so sporočili iz RTVS.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so pogodbo za oglaševanje s podjetjem Media Publicum sklenili leta 2004. Leta 2010, ko je zavod vodil Anton Guzej, pa so po njihovih navedbah k obstoječi pogodbi podpisali še prilogo, dva aneksa in dogovor k aneksu, s čimer sta se pogodbena partnerja dogovorila tudi za sodelovanje ob trženju prenosov s svetovnega prvenstva v nogometu.

Različno tolmačenje

»Med pogodbenima partnerjema pa je kasneje prišlo do spora glede tolmačenja zapisanega in posledično do sodnega postopka, ki se je pred dnevi končal na Višjem sodišču v Ljubljani,« so navedli na RTVS. Kot so pojasnili, sta si pogodbeni stranki med drugim različno razlagali besede všteje in prišteje v.

Na RTVS so navedli, da je po ugotovitvah višjega sodišča določilo sklenjenega aneksa »nejasno že zaradi nezdružljive besedne zveze 'prištevati v'«. Po njihovih navedbah je sodišče naredilo tudi semantično analizo in ugotovilo, da s še tako skrbno razlago ni mogoče ugotoviti »le enega besedilnega pomena tega dogovora«. Tako je razsodba v korist ali škodo bolj ali manj slonela na pričanju tedanjega generalnega direktorja Guzeja, ki pa je »jasno zatrdil, da je pitijske besede treba razumeti v korist Media Publikuma, ker naj bi bilo res tako dogovorjeno«, so sporočili z RTVS.

Po njihovih navedbah je razsodba dokončna, pritožba z revizijo pa verjetno ni smiselna in ne zadrži plačila, zato bodo znesek plačali, kar bo za RTV Slovenija pomenilo dodaten strošek in lahko se zgodi, da bo zavod v letu 2017 izkazoval izgubo.

Deli s prijatelji