OPROSTILNA SODBA

Sodišče odločilo: Popovič ni zlorabil položaja

Objavljeno 16. oktober 2015 10.33 | Posodobljeno 16. oktober 2015 10.33 | Piše: S. N.

Borisu Popoviču in Georgiju Bangijevu na koprskem sodišču izrekli oprostilni sodbi.

Boris Popovič je bil z razsodbo zadovoljen. Foto: Blaž Samec

KOPER – Koprski župan Boris Popovič in predstojnik občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev nista kriva zlorabe položaja oziroma pomoči pri zlorabi položaja v primeru menjave občinskih zemljišč v Valdoltri, ki jih je koprska občina leta 2006 zamenjala za parcele v Kopru, je sklenil sodnik Matevž Gros. Obtoženca je oprostil zaradi pomanjkanja dokazov, saj »sodišče ne more soditi na podlagi domnev, ampak morajo biti dokazani vsi znaki kaznivega dejanja«.

Tožilka Tamara Pahor je za Popoviča predlagala kazen enega leta zapora, za Bangijeva pa pogojno kazen osmih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. V svojem zaključnem govoru je poudarila, da je bil resnični cilj menjave zemljišč ta, da so nekdanjemu občinskemu svetniku iz Popovičeve stranke Mladenu Rudonji omogočili, da je po ugodni ceni pridobil zemljišča, ki jih je nato prodal naprej po višji. Obramba obtoženih je medtem zatrdila, da tožilstvo v ničemer ni konkretiziralo obtožb, in predlagala oprostilno sodbo, s čimer se je sodnik strinjal.

Popovič je bil z razsodbo zadovoljen, jo je pa tudi pričakoval: »Jaz sem bil ves čas prepričan, da bo konec pač takšen kot pri vseh drugih primerih.« Po drugi strani pa je poudaril, da se pod težo takšnih obtožb ne da delati. »Zgodilo se mi je, da sem bil celo po štirikrat na teden na sodišču, in mislim, da se dela ogromna škoda s takim početjem,« je dodal.

Deli s prijatelji