NI RAZKRILO, KAJ

Sodišče odločilo o Agrokorju

Objavljeno 03. november 2017 20.20 | Posodobljeno 03. november 2017 20.21 | Piše: STA, Ma. M.

Sodišče odločilo o pritožbi glede postopka nad Agrokorjem v Sloveniji.

LJUBLJANA – Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v četrtek odločil o pritožbi države in Sberbanka na sklep, s katerim je sodišče postopek izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti, so sporočili s sodišča. Kakšna je odločitev, niso razkrili. »Odločitev bo znana v čim krajšem možnem času in bo objavljena na spletnih straneh Ajpesa. Zoper odločitev sodišča je možna pritožba na vrhovno sodišče.« 

Sodišče je sredi julija ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka, da v primeru insolventnosti Agrokorja, ki je večinski lastnik Mercatorja, prizna hrvaški postopek kot glavni, zato bi tudi za Mercator v Sloveniji veljale odločitve, sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave. Država se je na sklep pritožila, saj je ocenila, da bi takšen postopek v Agrokorju ogrozil tako Mercator kot gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije. S pritožbo želi, da ta sklep ne bi veljal za premoženje oz. delnice, ki ga ima Agrokor in z njim povezane ter odvisne družbe v družbi Mercator.

Vlada je ob tem ocenila še, da sta si hrvaški zakon o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena, ki velja za Agrokor, in slovenski zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena, ki velja za Mercator, v nasprotju, zato je tuji postopek v nasprotju s pravnim redom Slovenije.

Pritožbi na sklep sta podali tudi ruski Sberbank in Sberbank banka Ljubljana. Druga banka je ena od večjih upnic Mercatorja, prva pa ena največjih upnic Agrokorja.

 

Deli s prijatelji