OBTOŽBE ZOPER JANŠO

Sodba v zadevi Patria v sredo ob 11. uri

Objavljeno 03. junij 2013 17.26 | Posodobljeno 03. junij 2013 17.36 | Piše: STA, A. L.

Takrat bo znano, ali je nekdanji premier oproščen obtožb ali kriv.

Odvetnik Franci Matoz z Janezom Janšo.

LJUBLJANA – Na sojenju v zadevi Patria je glavna obravnava zaključena. Sodba bo izrečena v sredo ob 11. uri. Janez Janša je v zaključnem govoru v zadevi Patria ponovno zavrnil očitke tožilstva in opozoril na kršitve zakonsko in ustavno zagotovljenih pravic. Poudaril pa je tudi, da je tožilstvo v zaključnem govoru uporabljalo formulacije, značilne za montirane procese po drugi svetovni vojni. Tudi Ivan Črnkovič je zatrdil, da je vselej delal pošteno.

Nisem mogel sprejeti obljube nagrade

Potem ko so odvetniki obrambe podali svoje zaključne govore, so svoj pogled na afero predstavili še obtoženi. Med temi je prvi nastopil predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, ki je ponovno zatrdil, da z nobenim od omenjenih v obtožnem predlogu ni govoril niti ni bil z njimi v posrednem stiku. Zato po njegovih besedah tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Spomnil je, da je bilo na predlog tožilstva zaslišanih ogromno prič, ki pa so mu le pritrdile.

Ni mogel uveljaviti alibija

Izpostavil je, da bi obtožni predlog po zakonu moral vsebovati opis kaznivega dejanja, iz katerega bi morali izhajati čas, kraj in znaki kaznivega dejanja. Kot je opozoril, pa v obtožnem predlogu ni nič od tega. Državno tožilstvo je Janši, kot je dejal, z opisom kaznivega dejanja, kot ga je podalo, odvzelo elementarno možnost obrambe, saj ni mogel uveljaviti alibija. Prav tako mu je, je prepričan predsednik SDS, kršilo zakonsko in ustavno zagotovljene pravice ter kršilo evropsko konvencijo o človekovih pravicah in listino EU o temeljnih pravicah.

Janša je med drugim poudaril, da iz principa ni nikoli sprejemal predstavnikov podjetij, ki so sodelovala na javnih razpisih. Ob tem pa je opozoril, da je tožilstvo v zaključni besedi uporabilo formulacijo, značilno za montirane sodne procese po drugi svetovni vojni. Dejalo je namreč, da se Janša zato ni sestajal s predstavniki finske Patrie, da bi onemogočil, da bi tožilstvo dobilo obremenilne dokaze proti njemu. Takšno razlago Janša zavrača.

Povezava z nekdanjo vlado Antona Ropa

Resnica o Patrii je po njegovih besedah drugje in je povezana z nekdanjo vlado premierja Antona Ropa oz. s prodajo Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor Zdenka Pavčka ter s poznejšim pismom o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. V tem primeru je po oceni Janše šlo za »dokazano utemeljen sum velike korupcije«. Janša je prepričan, da sodišče takšnemu obtožnemu predlogu ne more slediti, saj bi v nasprotnem primeru šli v čas popolnoma izmišljenih sodnih konstruktov. Janša sam, njegova družina in stranka, a tudi država, pa so v preteklih letih zaradi procesa po njegovi oceni utrpeli veliko škodo.

Moč politike

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je v svojem sklepnem govoru med drugim zatrdil, da je vedno delal pošteno in je bil vedno proti podkupovanju. Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se sodbe ne bi bal, pa tudi tako da verjame v oprostilno sodbo. Kljub temu opozarja na moč politike in se sodbe nekoliko boji.

Poudaril je, da so bila vsa dogovarjanja, iz katerih tožilstvo razbira obtožbe, namenjena pridobivanju zastopstva. Če bi slutil, da Patria snuje kakršno koli podkupovanje, se posla nikoli ne bi lotil, je poudaril.

Tožilstvo po njegovi oceni za obtožbe ni ponudilo nikakršnega dokaza. »Bil sem dokazljivo proti podkupovanju in ne morem razumeti, da je nekdo tako slep in noče tega dejstva dojeti,« je poudaril. Podobno kot Janša je tudi Črnkovič spomnil na politično dimenzijo afere oz. na maščevanje zaradi dejstva, da kljub pismu o nameri posla ni dobila Sistemska tehnika.

Nazadnje je svojo zaključno besedo podal še brigadir Tone Krkovič. Sodnica Barbara Klajnšek bo sodbo razglasila v sredo.

Sojenje se je začelo septembra 2011, dva obtožena, Jože Zagožen in Walter Wolf, pa sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, drugi pa odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica ter odrejen pripor.

Deli s prijatelji