IMENOVANJE MIŠIČA

Sod še proučuje morebitno ukrepanje glede Luke Koper

Objavljeno 27. avgust 2013 18.06 | Posodobljeno 27. avgust 2013 18.06 | Piše: STA, A. L.

Odločitev nadzornikov načelno zakonita, »če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega«, pravi Kuntarič.

Tomaž Kuntarič.

LJUBLJANA – Odločitev nadzornega sveta Luke Koper, ki je za predsednika uprave družbe imenoval Gašparja Gašparja Mišiča, je načelno zakonita, razklanost nadzornega sveta in nepojasnitev razlogov pa vnaša dvom, da je bil postopek izpeljan strokovno in odgovorno, meni Sod. O morebitnem ukrepanju – sklicu izredne skupščine – se bo odločil po proučitvi zadeve.

Zakonito, če ni bilo nezakonitega

Kot je v današnji izjavi medijem v Ljubljani dejal predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja kapitalske naložbe države, Tomaž Kuntarič, je odločitev nadzornikov načelno zakonita, »če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega«.

Dvomi o strokovnosti

Razklanost nadzornega sveta na eni in nesposobnost ali odsotnost želje predsednika nadzornikov Dina Klobasa pojasniti razloge za odločitev na drugi strani po Kuntaričevem mnenju vnaša dvom o tem, da je bil postopek resnično izpeljan strokovno, odgovorno, s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

»V Sodu kot odgovorni upravljavec razmere proučujemo, hkrati pa proučujemo tudi vse okoliščine, posledice in vsa morebitna tveganja, povezana z našimi odločitvami,« je dejal Kuntarič. Konkretno o mogočih ukrepih ni želel govoriti, dejal pa je, da lahko kot predstavnik večinskega lastnika ukrepajo prek skupščine.

Ne kapitalu

Izpostavil je pomen Luke Koper za državo in dejal, da sta na ponedeljkovi seji skupini deležnikov – predstavniki delavcev in lokalne skupnosti – pretehtali nad kapitalom. Eno od sporočil Soda nadzornikom Luke je bilo, naj se upoštevajo vsi deležniki, je dodal Kuntarič.

Nadzorni svet Luke Koper, v katerem so predstavniki kapitala Klobas, Nikolaj Abrahamsberg, Vinko Može, Andrej Godec, Jordan Kocjančič in Sabina Mozetič, predstavniki delavcev pa Nebojša Topić, Stojan Čepar in Mladen Jovičič, je v ponedeljek s petimi glasovi za in štirimi proti za predsednika uprave imenoval Gašparja Mišiča. Za so glasovali Klobas, Mozetičeva in predstavniki delavcev.

Sod je pretekli petek izrazil pričakovanje, da bo nadzorni svet »z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja«.

Deli s prijatelji