PREDLOG

Sod in Kad bi dva evra višje dividende za Telekomove delničarje

Objavljeno 11. junij 2012 11.51 | Posodobljeno 11. junij 2012 11.51 | Piše: A. L., STA

Novi predlog bi izdatke povečal za velikih 11 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Slovenska odškodninska družba (Sod) in Kapitalska družba (Kad) sta vložili nasprotni predlog za prihajajočo skupščino Telekoma Slovenije, po katerem bi delničarji telekomunikacijskega operaterja prejeli sedem evrov bruto dividende na delnico. Po predlogu uprave družbe bi dividenda znašala 5,19 evra na delnico.

Skoraj dva evra višje dividende?

Uprava družbe predlaga, da bi delničarji Telekoma Slovenija na skupščini 21. junija od bilančnega dobička v višini 119,7 milijona evrov za izplačilo dividend namenili 33,8 milijona evrov. V druge rezerve iz dobička bi se po predlogu uprave preneslo 42 milijonov evrov, preostali del bilančnega dobička v višini 43,9 milijona evrov pa bi se prenesel v naslednje leto. Sod in Kad v nasprotnem predlogu, danes objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, predlagata, da bi za izplačilo dividend namenili 45,5 milijona evrov, kar znese sedem evrov bruto na delnico. Preostali del bilančnega dobička bi se prenesel v naslednje leto. O tem predlagata naj ima njun predlog prednost na skupščinskem glasovanju.

Tožbe zoper nekdanje vodstvo?

Ob tem obe paradržavni družbi izražata oceno, da bi moral Telekom Slovenije glede na svoje poslovanje in finančni položaj večji del dobička nameniti za izplačilo dividend. S tem naj bi se družba po dividendni donosnosti približala primerljivim telekomunikacijskim podjetjem v srednji in vzhodni Evropi. Skupščina se bo sicer 21. junija med drugim seznanila tudi s poročilom posebne revizije vodenja nekaterih poslov v preteklosti. Delničarji Telekoma Slovenije so na marčni skupščini sedanji upravi družbe pod vodstvom Ivice Kranjčevića naložili, da se morebitne tožbe proti nekdanjemu vodstvu vložijo šele na podlagi opravljene predhodne pravne ocene utemeljenosti takšnega koraka.

Deli s prijatelji