KAOS

Sod je zaradi zaskrbljenosti pisal nadzornikom Luke Koper

Objavljeno 23. avgust 2013 20.31 | Posodobljeno 23. avgust 2013 20.35 | Piše: STA, P. J.

»Pričakujemo, da bo nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja,« so zapisali.

LJUBLJANA – Slovenska odškodninska družba (Sod) je na nadzorni svet Luke Koper danes naslovila pismo z izrazi zaskrbljenosti ob problematiki imenovanja predsednika uprave Luke Koper, ki se pojavlja v zadnjih dneh. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo nadzorni svet kar se da odgovoren in bo premogel skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Zaskrbljeni so

V javnosti zadnje dni odmeva odstop Gašparja Gašparja Mišiča z mesta državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek, ki je tudi eden od kandidatov za novega predsednika uprave Luke Koper. Na dogajanje so se danes odzvali tudi v Sodu.

»Luka Koper predstavlja eno največjih in strateško pomembnih slovenskih podjetij, ki je pomemben zaposlovalec. Dejavnost Luke Koper ima pomembne neposredne in posredne učinke na slovensko gospodarstvo in ustvarja visoko dodano vrednost,« so zapisali. Poudarili so, da zaradi tega z zaskrbljenostjo spremljajo zadnje dogodke v zvezi z imenovanjem predsednika uprave družbe.

Skladno s pristojnostjo nadzornega sveta, ki jo določa zakon o gospodarskih družbah, je izbor novega predsednika uprave predvsem velika odgovornost članov obstoječega nadzornega sveta Luke Koper, so poudarili. Glede na trenutne razmere v družbi pa pričakujejo, da bo novi predsednik uprave vreden zaupanja vseh déležnikov in sposoben Luko Koper popeljati na pot uresničevanja razvojne vizije in strategije, ki bi pomenila tudi večjo dodano vrednost za njene delničarje.

Pričakujejo odgovornost

Sod kot upravljavec državnih naložb zato od nadzornih svetov vseh družb v lasti države in Soda, pa tudi od nadzornega sveta Luke Koper pričakuje transparenten in vnaprej določen postopek s strokovnimi izhodišči, za izbor kandidatov pa bi moral biti pripravljen kompetenčni model, ki je primeren za individualno družbo.

»Pričakujemo, da bo nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja,« so zapisali.

Novi predsednik uprave bo moral po njihovem mnenju znati uveljaviti začrtane cilje, v družbi ustvariti vrednoto odličnosti na vseh nivojih poslovanja in ustvariti zdrave temelje za nadaljnji razvoj v korist vseh njenih deležnikov. Dodali so, da zato upravičeno pričakujejo, da bo družba tudi v prihodnje krepila prepoznavnost blagovne znamke ter ugled stabilnega in konkurenčnega podjetja, ki je družbeno odgovorno.

V ponedeljek dan D

Nadzorni svet Luke Koper bo kandidature za novega predsednika uprave Luke Koper obravnaval v ponedeljek, ko naj bi tudi sprejeli odločitev. Zdajšnjemu predsedniku uprave Bojanu Branku, ki je lani zamenjal predčasno razrešenega Gregorja Veselka, se enoletni mandat izteče 6. septembra.

Brank je sprva sicer zatrjeval, da je v luki le začasno, pred časom pa je dal vedeti, da bo preveril, ali uživa zadostno podporo, da bi novim nadzornikom predlagal svoje imenovanje za predsednika uprave za naslednje petletno obdobje. Da resno razmišlja o kandidaturi, je že pred tedni potrdil Mišič, kot možni kandidat za prvega moža luke pa se omenja tudi predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan.

Deli s prijatelji