NESOGLASJA

Socialni sporazum podpisan, a minimalne plače ne ureja

Objavljeno 05. februar 2015 16.54 | Posodobljeno 05. februar 2015 16.54 | Piše: STA, A. L.

Pogajanja o socialnem sporazumu so potekala dva meseca v 16 večurnih krogih.

Predsednik vlade Miro Cerar.

LJUBLJANA – Socialni partnerji so danes, nekaj več kot tri mesece po začetku pogajanj, v prisotnosti premierja Mira Cerarja v Ljubljani slovesno podpisali socialni sporazum 2015–2016.

Slovenija tako dobiva tretji sodoben dokument, ki s ciljem doseči stabilnost in socialni mir opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve vseh treh strani. Zadnji je potekel z letom 2009.

Minimalne plače ne rešuje

Dokument predvideva skoraj 140 ukrepov na vseh ključnih področjih. Med drugim napoveduje, da z izjemo davka na nepremičnine ne bo novih obremenitev gospodarstva, razen v primeru višje sile, vprašanja minimalne plače pa zaradi nesoglasij ne rešuje.

Pogajanja o socialnem sporazumu so potekala dva meseca v 16 večurnih krogih. Pogajalci so besedilo parafirali 20. januarja, nato pa je romalo v potrditev na vlado ter organe delodajalskih in sindikalnih organizacij.

Premalo zavez k nujnim spremembam

Iz GZS so se že odzvali, da podpis socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016 ne bo prispeval k razbremenitvi gospodarstva in zato tudi težko k dvigu socialne varnosti: »V njem je premalo zavez k nujnim spremembam. Preveč je zavez na načelni ravni, predvsem pa pasti za povečanje obremenitev, kljub zavezi, da obremenitev za gospodarstvo, razen v primeru višje sile, ne bo. Tak sporazum bo izjemno težko zagotovil nov razvojni zagoni in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. O morebitnem pristopu Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) k sporazumu bo sicer odločal Upravni odbor GZS na svoji seji 18. februarja.«

Deli s prijatelji