DAVKI

Socialni prispevki v Sloveniji najvišji v Evropski uniji

Objavljeno 19. september 2012 13.46 | Posodobljeno 19. september 2012 13.49 | Piše: S. J., STA

Slovenija ima visok delež posrednih davkov ter dokaj majhen delež neposrednih davkov v BDP.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Za Slovenijo je značilen velik delež posrednih davkov, kot so davek na dodano vrednost in trošarine, v obsegu bruto domačega proizvoda (BDP), prav tako pa tudi velik delež dejanskih socialnih prispevkov v BDP. Po deležu socialnih prispevkov zaposlenih v BDP se uvršča celo na prvo mesto med državami članicami EU.

Na prvem mestu

Delež socialnih prispevkov v BDP v Sloveniji je v letu 2010 znašal 15,2 odstotka, kar je 4,2 odstotne točke več od povprečja EU. Še večji pa je delež socialnih prispevkov, ki jih plačajo zaposleni. Ta je namreč predlani znašal 7,8 odstotka BDP oziroma več kot še enkrat več od evropskega povprečja. To nas uvršča na prvo mesto med članicami EU, ugotavljajo v državnem statističnem uradu.

Prihodki od davka na dodano vrednost so leta 2010 predstavljali 8,6 odstotka slovenskega BDP oziroma eno odstotno točko več od povprečja EU, prihodki od trošarin pa so v istem letu znašali 4,3 odstotka BDP. To Slovenijo uvršča na visoko tretje mesto med 27 članicami EU.

Majhen delež neposrednih davkov

Po drugi strani pa je v Sloveniji dokaj majhen delež neposrednih davkov v BDP. Tako so prihodki od dohodnine v letu 2010 predstavljali 5,7 odstotka BDP, kar je dve odstotni točki pod povprečjem EU, prihodki od davka od dohodka pravnih oseb pa 1,9 odstotka BDP oziroma 0,8 odstotne točke manj od povprečja. Med 27 državami smo se tako uvrstili na 22. mesto.

Statistiki so si ogledali tudi gibanje deleža skupnih obremenitev z davki in s socialnimi prispevki v BDP v obdobju od leta 2006. Ta delež se je do vključno leta 2008 zmanjševal, se v letih 2009 in 2010 povečal, lani pa vnovič zmanjšal in dosegel raven iz leta 2008. Pri tem se je v največjem obsegu zmanjšal delež prihodkov v BDP od tekočih davkov na dohodke, premoženje ...

Deli s prijatelji