REFORMA TRGA DELA

Socialni partnerji se še pogajajo, čas se izteka

Objavljeno 07. januar 2013 08.58 | Posodobljeno 07. januar 2013 08.58 | Piše: P. J., STA

Ob novih predlogih ministra Vizjaka naj bi zdaj iskali rešitve za odprta vprašanja.

LJUBLJANA – Socialni partnerji bodo v okviru pogajanj o reformi trga dela danes nadaljevali pogajanja o predlogu zakona o delovnih razmerjih. V dozdajšnjih usklajevanjih so pregledali celotni zakonski predlog, zdaj pa naj bi ob novih predlogih ministrstva iskali rešitve za odprta vprašanja.

Iskali bodo rešitve

Predstavniki delodajalcev, sindikatov in ministrstva za delo bodo tako danes, potem ko so v petek ponovno stekla pogajanja o zakonu o urejanju trga dela, nadaljevali še pogajanja o predlogu zakona o delovnih razmerjih.

Kot je v petek povedal predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, so od ministrstva že prejeli nekatere nove predloge rešitev in predloge za zakonska dopolnila. V doslejšnjih pogajanjih so po njegovih besedah »že šli preko celotnega zakona«, zdaj pa bodo evidentirali odprta vprašanja in poskušali iskati rešitve.

Čas se izteka

Socialni partnerji pri ključnih spremembah še niso dosegli soglasja. Ministrstvo želi z zakonom zmanjšati segmentacijo na trgu dela in hkrati povečati prožnost pri zaposlovanju. Tako so med drugim predvidene spremembe glede omejevanja zaposlovanja za določen čas, postopkov odpuščanja, odpovednih rokov in odpravnin, odprta ostajajo tudi vprašanja morebitnega omejevanja dopusta, plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo.

Čas za usklajevanje reforme trga dela se izteka, saj je za 15. januar predvidena obravnava na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Resorni minister Andrej Vizjak je v petek izrazil upanje, da bodo do obravnave na odboru dosegli vsaj minimalni skupni imenovalec, za kar pa da bo treba še marsikaj narediti.

Deli s prijatelji