GLAS LJUDSTVA

Socialna kapica ni več kamen spotike

Objavljeno 21. avgust 2014 22.30 | Posodobljeno 21. avgust 2014 22.30 | Piše: D. P.

Kar 35 % je takšnih, ki vidijo v socialni kapici orodje neoliberalnih tajkunov, ki hočejo še več odpustkov za svojo bogatijo.

Brez jasno izdelane prihodnosti, zastavljenih ciljev in začrtane poti ne boste nikoli bogati.

LJUBLJANA – Skoraj polovica (49 %) glasovalcev ankete na naši spletni strani (19 + 30 %) ne nasprotuje uvedbi socialne kapice. Pri tem jih petina pravi, da od trave in zavisti pač ne bomo mogli živeti, če nam bodo sposobni kadri odšli v tujino.

Skoraj tretjina pa sindikatom in politikantom naroča, naj nehajo filozofirati in naj pustijo podjetnikom in zaposlenim, da sami odločajo o svoji usodi. Približno eden od treh glasujočih je mnenja, da je kapica neupravičena, ker bi omogočila nadaljnje bogatenje že bogatih – 35 % je namreč takšnih, ki vidijo v socialni kapici orodje neoliberalnih tajkunov, ki hočejo še več odpustkov za svojo bogatijo.

Kaj je socialna kapica:

Socialna kapica pomeni omejitev obračunavanja prispevkov za socialno varnost (pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zaposlovanje in starševsko varstvo) za prejemke oz. plače, ki so nad določeno višino. Po zdaj veljavni zakonodaji plačujemo vsi zaposleni enak odstotni delež socialnih prispevkov od svojih bruto plač, socialna kapica pa bi omejila oz. znižala prispevke tistim, ki imajo višje plače. Vsi ti bi z uvedbo socialne kapice zato prejeli višje neto plače od sedanjih (vir: ZSSS).

 

 

Deli s prijatelji