REKA

Soča je lahko zelo nevarna

Objavljeno 23. junij 2014 00.13 | Posodobljeno 23. junij 2014 00.13 | Piše: Primož Hieng

V severnoprimorski regiji so v spremljanje mikrobiološke kakovosti naravnih kopalnih voda vključene reke Idrijca, Nadiža in Soča.

Reka Soča privre na dan v zanimivem kraškem izviru izpod gora Julijskih Alp in nas vedno znova očara s smaragdno zeleno barvo. Od izvira v Trenti se naglo spušča proti morju.

Zgornji tok Soče je priljubljen zlasti med ljubitelji veslanja na divjih vodah, ki se po reki spuščajo z velikimi gumijastimi čolni rafti, še več pa je kajakašev, teh pogumnih jezdecev brzic. Pri Kobaridu se reka izvije iz sotesk, njena bela prodišča in umirjeni tok pa ponujajo ohladitev tudi kopalcem.

Po podatkih Agencije RS za okolje, ki stalno nadzira kakovost kopalnih voda, torej tudi Soče, so za kopanje primerna naslednja mesta: v Čezsoči pri mostu, pri Tolminu prav tako pri mostu in v sotočju z reko Tolminko, v Kanalu pri avtokampu Korada in pri Solkanu pri starem jezu.

Nekaj je zelo pomembno: Soča je za ljudi, ki je ne poznajo, lahko zelo nevarna. Odsvetujejo skoke v vodo, še posebno na glavo, pred plavanjem pa se je treba primerno ohladiti, saj lahko telo doživi šok ob stiku z mrzlo vodo. V njej naj ne bi ostali več kot nekaj minut. Ob utrujenosti se je treba izogniti globoki vodi in brzicam.

Zanimivo in privlačno kopališče, ki sicer ni vključeno v redno spremljanje kakovosti kopalnih voda, je tudi pri kampu Klin ob sotočju Lepence in Soče, v kraju Soča, ki je od Bovca oddaljena 10 kilometrov. Potok Lepenec in reka Soča ponujata gostom kampa in drugim obiskovalcem, ki jih je v poletnih dneh kar precej, možnost ribolova in poletne osvežitve.

Meritve vsakih 14 dni

Na vseh naravnih kopalnih vodah nadzorujejo kakovost vode z državnim monitoringom, to je spremljanjem voda v kopalni sezoni. Ta na celinskih vodah traja od 15. junija do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija so 15. septembra. Nosilec monitoringa kakovosti naravnih kopalnih voda je Agencija RS za okolje, izvajajo pa ga območni zavodi za zdravstveno varstvo.

V severnoprimorski regiji so v spremljanje mikrobiološke kakovosti naravnih kopalnih voda vključene reke Nadiža, Soča in Idrijca, na katerih je določenih sedem kopalnih območij in devet merilnih mest. Na vsakem od teh odvzamejo vzorce vode vsakih 14 dni, vsako pa je označeno z informativno tablo, na kateri so podane ocene skladnosti vzorca s priporočili Inštituta za varovanje zdravja RS oziroma primernosti za kopanje.

Kot pravijo na Zavodu za zdravstveno varstvo v Novi Gorici, je kakovost naravnih kopalnih voda na vseh območjih severne Primorske dobra, torej so te vode primerne za kopanje. Tega ne priporočajo po dežju, saj se po padavinah kakovost vode poslabša in zaradi povečane mikrobiološke onesnaženosti pogosto ni primerna za kopanje. Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in v Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi, zato je na teh območjih potrebna dodatna previdnost kopalcev. 

Deli s prijatelji