POD DROBNOGLEDOM

So tu zadnji dnevi 
ministra Viranta?

Objavljeno 19. marec 2014 21.10 | Posodobljeno 19. marec 2014 21.12 | Piše: Jadran Vatovec

KPK bo vnovič proučila odgovornost notranjega ministra.

Dr. Gregor Virant, ki mu je KPK pod vodstvom mag. Gorana Klemenčiča že dala odpustek, samo še žuga, da bo sodno preganjal novinarje. Foto: Voranc Vogel/Delo

LJUBLJANA – Zgodba o letalskih vozovnicah, ki jih je šef Državljanske liste (DL) dr. Gregor Virant pri Adrii Airways svojčas kupoval po nižji ceni od tiste, po kateri so jih kupovali navadni ljudje, se res vleče že kot zgodba o steklem polžu. V minulem tednu je sicer že kazalo, da je za epilog, ki naj bi bil politično ugoden za ministra Viranta, poskrbel dozdajšnji senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pod vodstvom mag. Gorana Klemenčiča.

KPK je namreč ugotovila, da je Adria Airways čisto zares nekaterim privilegirancem netransparentno in arbitrarno delila ugodnejše (cenejše) letalske vozovnice ter s tem kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika. KPK je priznala, da nima nobenega razloga, da ne bi verjeli, da so nekateri privilegiranci vedeli, da lahko dobijo cenejše letalske vozovnice. Kljub temu pa je KPK sklenila, da dr. Gregor Virant pri predstavnikih Adrie Airways ni osebno posredoval za to, da bi mu letalska družba omogočila »popust«, ko se je kot minister za javno upravo odpravljal na dva družinska poleta (v Pariz in v Bruselj). Vse potrebno za cenejše vozovnice je menda po pogovoru z ministrovo ženo pač uredila njuna znanka M. B., prijateljica komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška: »Na podlagi navedenega ni mogoče zaključiti, da je ministrova družina prejela cenejše vozovnice zaradi ministrove funkcije.«


Ali notranji minister ni lagal?

Časnik Dnevnik je predvčerajšnjim objavil del korespondence Viranta, ki potrjuje, da se je zdajšnji notranji minister s svojim nekdanjim sošolcem, komercialnim direktorjem Adrie Airways Tomažem Kostanjškom v letih 2010 in 2011 vendarle osebno dogovarjal za poceni vozovnice zase in druge člane svoje družine. In kaj pravi na to KPK? Da te korespondence med Kostanjškom in Virantom žal ni poznala: zato je Dnevnik zaprosila, naj ji jo posreduje. Ko jo bo proučila, se bo odločila, ali obnoviti postopek glede letalskih vozovnic za Virantovo družino. Kaj pa dr. Gregor Virant? On pa pravi, da je, tako je pojasnil že prejšnji teden, zgodba zanj pač končana. Ker pa gre zdaj pri vsem skupaj menda že kar za klevetanje oziroma tudi za nedopustno poseganje v zasebno korespondenco, bo razmislil, ali svoje pravice zaščititi po sodni poti (ali tožiti novinarje, ki ga klevetajo).
 

KPK ni, skratka, zaznala nobenega korupcijskega tveganja, marveč je ugotovila, da dr. Virant ni mogel biti in ni bil vpleten v nobeno korupcijsko ravnanje. Virant se je, kajpak, razveselil poročila KPK, saj naj bi potrdila, da on ni mogel biti in ni bil odgovoren za nobeno kršitev, da so bili vsi očitki na njegov račun pravzaprav zgolj obrekovanje, ki pa ga je KPK nazadnje le ovrgla.

Ker ministra Viranta v državnem zboru čaka že drugo glasovanje v tem mandatu o interpelaciji, ki so jo proti njemu vložili nepovezani poslanec Ivan Vogrin in nekateri poslanci Janševega SDS, je za koalicijo stara nova zadrega predsednika DL v tem hipu zoprna nadlega. Tako je mogoče razumeti tudi komentar premierke mag. Alenke Bratušek, češ da je prepričana, da bo Virant »že vedel, kaj mu kaže storiti«, če bo KPK v obnovljenem postopku ugotovila, da je (bil) subjektivno odgovoren za neko kršitev. 

Deli s prijatelji