VISOKI ZNESKI

To so pojasnili v bolnišnici, kjer delajo rekorderji v plačah

Objavljeno 20. april 2016 12.42 | Posodobljeno 20. april 2016 12.42 | Piše: STA, Mo. S.

Pravijo, da so v preteklih letih izvajali vse ukrepe, predvidene z zakonom za uravnoteženje javnih financ in druge varčevalne ukrepe.

Fotografija je simbolična.

BREŽICE – Brežiška bolnišnica je v letnih poročilih za vsako poslovno leto poročala o številu evidentiranih in neizplačanih ur iz prerazporejenega delovnega časa uslužbencev, so se na torkov poziv ministrice Milojke Kolar Celarc, naj podajo natančno poročilo za čas med letoma 2010 in 2015 odzvali v Brežicah. Redno so sporočali tudi druge podatke, so dodali.

Ministrica za zdravje je svet Splošne bolnišnice Brežice namreč pozvala, naj od njenega vodstva zahteva natančno poročilo o izplačilih odškodnin za ure iz prerazporejenega delovnega časa v navedenem obdobju. Iz bolnišnice so danes sporočili, da so v letnih poročilih glede števila evidentiranih in neizplačanih ur iz prerazporejenega delovnega časa uslužbencev navedli, da je bilo teh leta 2012 nekaj več kot 24.100, leta 2013 nekaj manj kot 43.600, predlani nekaj manj kot 49.300 in lani nekaj več kot 42.500. Obveznost do uslužbencev so upoštevali pri ugotovitvi poslovnega izida posameznega poslovnega leta. Hkrati so letno poročali o izplačilih ur rednega in nadurnega dela, neprekinjenega zdravstvenega varstva in intervencij v času stalne pripravljenosti, plačnih nadomestil, boleznin, dodatkov za čas stalne pripravljenosti in položajnega dodatka. K letnim poročilom so priložili soglasja resornega ministrstva.

Ukrepe že izvajajo

Pojasnili so tudi, da iz prikazanega števila ur iz prerazporejenega delovnega časa izhaja, da so že lani zaradi poziva sveta zavoda in pristojnega ministrstva začeli ukrepe za zmanjšanje omenjenih ur. Izdelali so akcijski načrt za obvladovanje in zmanjšanje njihovega števila, omenjene ukrepe pa izvajajo tudi letos. Med januarjem in marcem letos so 80 uslužbencem iz vseh poklicnih skupin (in ne le zdravnikom) za 23.720 ur izplačali nekaj manj kot 330.000 evrov, izpostavljanje le nekaterih zdravnikov v medijih pa se jim zato zdi »skrajno nekorektno«.

Pristavili so, da so v preteklih letih izvajali vse ukrepe, predvidene z zakonom za uravnoteženje javnih financ in druge varčevalne ukrepe. Njihovi številni uslužbenci pa so ob evidentiranih in neizplačanih urah opravili še veliko brezplačnega dela. V brežiški bolnišnici ostro zavračajo »očitke domnevno neodvisnih dopisnikov nekaterih nacionalnih medijev na družbenih omrežjih, ki kot sporna štejejo izplačila ur iz prerazporejenega delovnega časa. Izplačila, ki so bila izvedena v letu 2015 in do februarja 2016, napačno povezujejo s podporo v postopku imenovanja sedanjemu direktorju.«

Deli s prijatelji