PODPISI

So podpise na MNZ nalašč zadrževali skoraj do izteka roka?

Objavljeno 16. november 2012 12.43 | Posodobljeno 16. november 2012 12.37 | Piše: S. J.

Na notranjem ministrstvu trdijo, da so na dopisu pozabili spremeniti datum.

Okolica MNZ, ki ga začasno vodi Aleš Zalar, danes okoli 12.30

LJUBLJANA – Medtem ko se je zgodba s podpisom poslanke na porodniškem dopustu Melite Župevc pod zahtevo za referendum o državnem holdingu razpletla, ko so policisti potrdili, da je podpis pod zahtevo res njen, še vedno ni znano, kdo je odgovoren za izgubo podpisov sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije. Podpisi za referendum o slabi banki so izginili nekje med potjo med državnim zborom (DZ) in ministrstvom za notranje zadeve (MNZ), odgovornosti pa ni prevzel še nihče. Gregor Virant kaže na MNZ, Vinko Gorenak pa na DZ. Čeprav je potekalo kar nekaj preiskav, s katerimi so hoteli odkriti nepravilnosti, zaradi katerih je izginilo 36 listov oziroma več kot 400 podpisov, sadov niso obrodile.

Dolgotrajno preštevanje

Jasno je zgolj to, da je preštevanje podpisov, ki jih je vložil sindikat, trajalo nenavadno dolgo. Sindikat je podpise dostavil DZ, kjer so jih zadržali kar dva dni in jih nato šele 25. oktobra poslali na MNZ. Sindikatu so nato šele 30. oktobra, 14 minut pred iztekom roka, sporočili, da niso zbrali dovolj podpisov. Iz dopisa je sicer razvidno, da je MNZ podpise preverilo že 26. oktobra, parlamentu pa je to sporočilo šele čez štiri dni.

Oviranje demokracije?

Sindikati so zato prepričani, da je šlo za dogovorno oviranje demokracije, a tega ne morejo dokazati. Drugega pojasnila, zakaj bi podpise, ki so bili preverjeni že 26. oktobra, z MNZ dostavili šele 30. oktobra, in to tik pred iztekom roka, ne vidijo.

Na ministrstvu zagotavljajo, da je prišlo do napake in so pozabili spremeniti datum. Zato je na odločbi ostal datum 26. oktober, čeprav so podpise zares prešteli šele 30.

Namerno zavlačevanje?

Vendar po pisanju Mladine to ne drži, saj naj bi z MNZ poleg dopisa v DZ poslali tudi print screen o končanem preverjanju podpisov, s katerega je razvidno, da so štetje končali že 26. oktobra in ne štiri dni kasneje. To naj bi potrjevala tudi notranja preiskava MNZ. Torej so podpise preštevali zgolj dva dni in ne štiri. V Mladini zato sklepajo, da so na ministrstvu namenoma zavlačevali in sindikata niso obvestili o premalo zbranih podpisih.

Pojasnilo ministrstva

Na strani ministrstva za notranje zadeve vse očitke o namernem zadrževanju podpisov zavračajo: »Dopis za DZ je bil pripravljen in posredovan v podpis ministru dr. Vinku Gorenaku v ponedeljek, 29. 10. 2012, čeprav je bil datiran z dnem 26. 10. 2012. V zvezi s tem smo Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije v odgovoru na odprto pismo že pojasnili, da sta bila v petek, 26. 10. 2012, pripravljena dva, sicer ločena dopisa, z odgovorom državnemu zboru (dopisa glede preverjanja dveh pobud), vendar je bil v državni zbor v petek, 26. 10. 2012, lahko posredovan zgolj dopis glede preverjanja seznama podpisnikov za prvo zahtevo (za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o Slovenskem državnem holdingu), ki je prejela tudi zadostno število podpore. Seznam podpisnikov pobude za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank se je, kot smo navedli, preverjal še v naslednjem tednu, vendar je datum dopisa, ki je bil posredovan v državni zbor šele po končanem preverjanju podpisov v torek, 30. 10. 2012, ostal iz osnutka in je bil nespremenjen.«

Deli s prijatelji