VPISNINA

So odvetniki puške že odvrgli v koruzo?

Objavljeno 09. junij 2016 18.30 | Posodobljeno 09. junij 2016 18.30 | Piše: Jadran Vatovec

Odvetniška zbornica naj ne bi več samopašno določala vpisnine.

Predsednik Odvetniške zbornice Roman Završek je že omenil ustavno sodišče. Foto Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Bomo videli, ali so se v Odvetniški zbornici Slovenije (OZS) zares že kar sprijaznili z odločitvijo politike, da jim (vsaj nekoliko, četudi ne preveč) pristriže peruti, ali so, še drugače rečeno, tokrat le pripravljeni (za)vreči svoje nabite puške v koruzo? Drži, najbrž le ne bi smeli pozabiti, da je prav odvetniški lobi med najmočnejšimi in težje obvladljivimi skupinami v državi ter da, ker je tak, ob zelo različnih priložnostih natančno ve, kako, koliko in kdaj je zanj še najbolj smiselno iz ozadja izvajati pritisk na oblastnike. Na to, kako velik problem je odvetniški lobi oziroma da je med tistimi lobiji, ki izčrpavajo našo državo in onemogočajo konec tranzicije, nista opozarjala samo največja opozicijska stranka SDS in vodja nepovezanih poslancev, nesojeni notranji minister dr. Bojan Dobovšek. Že pred več kot enim letom je bilo slišati, da se celo v Cerarjevem SMC pripravljajo, da bodo odločneje začeli zagovarjati rešitve, z uveljavitvijo katerih (naj) bi v Sloveniji končno »omejili moč in vpliv najbolj agresivnih lobijev, denimo odvetniškega«. V kratkem bo znano, kdo vse se iskreno zavzema za nujno potrebno omejitev moči in vpliva odvetniškega lobija ter kdo samo s figo v žepu.

Vsi (ni)so 
enakega mnenja

Mimogrede, Odvetniška zbornica Slovenija se niti za hip ni pretvarjala, da ji je vseeno: njen predsednik Roman Završek je, na primer, takoj priznal, da je predlog novele zakona o odvetništvu za odvetnike povsem nesprejemljiv in da mu bodo zato pač zagotovo ostro nasprotovali. Zakaj že? Ker naj bi politika, kot je opozoril, predlog novele pripravila v pretirani naglici in z njim nesistemsko posegla v sistemski zakon. Odvetnikom naj prav tako ne bi bilo pogodu, da je politika s svojimi nepremišljenimi in prenagljenimi rešitvami pripravljena ogrožati celo – finančno samostojnost zbornice. Završek skoraj gotovo ni zgolj po pomoti omenil, da bo o noveli, ki je za OZS nedvomno sporna, če bi jo potrdili v državnem zboru, odločalo tudi še ustavno sodišče.

Kakor koli, novelo dozdajšnjega sistemskega zakona o odvetništvu, ki so jo pripravili v opozicijskem NSi, je minuli petek obravnaval pristojni parlamentarni odbor: na njegovi seji so novelo, to je sicer pomenljivo, (že) podprli predstavniki obeh parlamentarnih taborov oziroma vseh parlamentarnih skupin. Točno, s tem naj bi večina v državnem zboru (še preden se je lahko do novele opredelila na parlamentarnem zasedanju) nazorno pokazala, da iskreno podpira politično stališče, češ da nujno kaže omejiti monopol Odvetniške zbornice Slovenije in vnaprej, že v kali zatreti njene morebitne kakor samoumevne, v resnici pa samopašne ekscesne odločitve. Od tega je ni odvrnilo niti to, da je »skesani« OZS medtem pretirano vpisnino za pripravništvo oziroma odvetniško kandidaturo že znižal na 3000 evrov.

Tako da NSi v zadnjih dneh sploh ni skrival, kako zelo je zadovoljen oziroma ponosen nase. Zakaj? Ker mu je s predlogom nižje vpisnine v Odvetniško zbornico Slovenije – ta naj bi po novem veljala za tako imenovane mlade odvetnike – »uspelo združiti koalicijo in opozicijo«. Združiti? No, ja, na obeh bregovih državnega zbora, tudi na vladnem, so menda preprosto morali prepoznati tvornost in dobronamernost NSi. Tako menijo v NSi. V redu, na ministrstvu za pravosodje se resda strinjajo, da je namen novele NSi dober. Ker pa se jim je zdel z ustavnega vidika nekoliko nedorečen, so, zato da bi ohranili avtonomijo slovenskega odvetništva, predlagali dve dopolnili: višino vpisnine naj bi namreč poslej določali s statutom odvetniške zbornice, soglasje za spremembe katerega tako ali tako daje vlada.

Politiki je na seji odbora, kot rečeno, z združenimi močmi uspelo odvetniški lobi ugnati v kozji rog. Pa ga je res že ugnala?


Pa je NSi že dosegel cilj?

Če se spomnimo, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo: ko je Odvetniška zbornica Slovenije na svoji aprilski skupščini izglasovala povišanje vpisnine v odvetniški imenik – vpis v ta imenik je pogoj za opravljanje odvetniškega poklica – ter sklenila, da bosta vpisnini za pripravništvo in odvetniško kandidaturo, ki sta doslej znašali »le« 2500 evrov, po novem 9000 evrov, je poslanska skupina NSi (pobudo za to je uradno sicer najprej dal MSi, podmladek NSi) na mah v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o odvetništvu. Poslancem NSi je bila všeč pobuda njihovega MSi, da bi vpisnino »navzgor omejili na višino povprečne mesečne bruto plače« in s tem preprečili, da bi opravljanje odvetniškega poklica sčasoma (p)ostajalo privilegij najpremožnejših pravnikov v državi. Koliko in kaj jim bo nazadnje uspelo doseči, bo pokazal čas. Bo, bo. Na ministrstvu za pravosodje jim je bil predlog novele NSi všeč, a so ga ne glede na to želeli nekoliko izboljšati, še preden bi ga podprli.

 

Deli s prijatelji