VOHUNJENJE

So nam ZDA prisluškovale? Mussomeli na zagovor

Objavljeno 02. julij 2013 20.35 | Posodobljeno 02. julij 2013 20.36 | Piše: STA, M. U.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaskrbljeno zaradi medijskih poročil o prisluškovanju ameriške agencije za nacionalno varnost.

Mussomeliju se mandat izteka.

LJUBLJANA – Zunanje ministrstvo (MZZ) je zaradi medijskega poročanja o prisluškovanju Agencije za nacionalno varnost ZDA (NSA) v prostorih predstavništev EU na ozemlju ZDA ter v nekaterih državah članicah EU na pogovor povabilo ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha A. Mussomelija. Na MZZ so glede tega zahtevali pojasnila. Kot so potrdili, je generalni direktor direktorata za bilateralo na MZZ Marjan Cencen v pogovoru z veleposlanikom izrazil zaskrbljenost glede aktivnosti ameriške agencije in poudaril, da Slovenija od prijateljske in zavezniške države pričakuje pojasnila o resničnosti medijskih navedb.

Ali so nam ZDA prisluškovale?

Na vprašanje, ali je po ocenah MZZ med državami, ki so jim ZDA prisluškovale, tudi Slovenija, niso odgovorili. V zadnjih dneh Evropo razburjajo nova razkritja o spornem ameriškem vohunjenju. Že v soboto je nemški časnik Der Spiegel razkril, da ZDA prisluškujejo institucijam EU. NSA naj bi v prostorih predstavništva EU v Washingtonu namestila prisluškovalne naprave in se infiltrirala v računalniško omrežje. Na enak način so se ameriški obveščevalci lotili tudi predstavništva EU pri ZN v New Yorku. Britanski časnik The Guardian pa je v ponedeljek objavil tajni dokument iz leta 2010, ki razkriva, da je NSA za tarče nadzora označila 38 veleposlaništev in misij evropskih in drugih držav. Med njimi so se med drugim znašle Francija, Grčija in Italija, pa tudi nekatere ameriške zaveznice zunaj Evrope – Japonska, Mehika, Južna Koreja, Indija in Turčija.

Zasebno srečanje

Na ameriškem veleposlaništvu so srečanje na zunanjem ministrstvu potrdili in dodali, da je šlo za »koristno izmenjavo pogledov med zavezniki in prijatelji«. »Cenimo in spoštujemo poglede slovenske vlade glede tega in vseh drugih vprašanj vzajemnega interesa,« so zapisali in dodali, da drugih podrobnosti z »zasebnega srečanja« ne morejo razkriti.

Deli s prijatelji