IZBOR

To so kandidati za sodnike ESČP po merilih vlade

Objavljeno 15. oktober 2015 00.15 | Posodobljeno 15. oktober 2015 00.15 | Piše: STA, Mo. S.

Najprimernejši so Nina Betetto, Marko Bošnjak, Miodrag Đorđević, Klemen Jaklič in Nina Peršak, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA – Vlada je med 15 kandidati za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu kot najprimernejše izbrala pet kandidatov.

Med prijavljenimi kandidati so zaradi preteklega dela ter osebne in strokovne integritete po oceni vlade najprimernejši Nina Betetto, Marko Bošnjak, Miodrag Đorđević, Klemen Jaklič in Nina Peršak, so sporočili po seji vlade. Pri tem so jih razvrstili po abecednem vrstnem redu, so zapisali.

Na razpis za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 7. avgusta v uradnem listu, se je prijavilo osem kandidatk in sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Med kandidati so ob omenjenih tudi Rok Lampe, Andraž Zidar, Helena Devetak, Viktorija Žnidaršič Skubic, Ana Vilfan Vospernik, Darinka Dekleva Marguč, Urška Kežmah, Lucijan Bembič, Boštjan Tratar ter Marjeta Švab Širok.

Pahor lahko izbira po svoje

Ministrstvo je v skladu z zakonom nato kandidature posredovalo uradu predsednika republike, ki je za mnenje zaprosil sodni svet in vlado. Sodni svet je že pred dnevi sporočil svojo odločitev in pri kandidaturi dal prednost štirim kandidatom Betettovi, Bošnjaku, Đorđeviću in Jakliču. Prednost pri imenovanju so dali Betettovi, vsi trije drugi kandidati pa si sledijo po vrstnem redu, kot izhaja iz zapisanega.

Za predsednika republike Boruta Pahorja sicer ni zavezujoče nobeno od mnenj, tako da lahko državnem zboru v izvolitev predlaga tri kandidate ali več po svoji izbiri, med katerimi naj bi bila vsaj ena ženska. Kandidati za izvolitev potrebujejo 46 glasov, glasovanje pa je tajno.

Ministrstvo za pravosodje je razpis ponovilo, potem ko jih je predsednik Pahor obvestil, da izmed prijavljenih kandidatov ne more oblikovati predloga kandidatne liste.

Aktualnemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču se bo mandat iztekel 31. oktobra.

Deli s prijatelji