IMENA

So to kandidati za nova nadškofa?

Objavljeno 30. maj 2014 13.02 | Posodobljeno 30. maj 2014 13.02 | Piše: P. J.

Danes so zakrožila imena novih kandidatov za ljubljanskega in mariborskega nadškofa.

Juliusz Janusz in Anton Stres pred letom dni, ko je Stres odstopil.

LJUBLJANA, MARIBOR – Juliusz Janusz naj bi se odločil in rimski kongregaciji za škofe predlagal imena kandidatov za ljubljanskega in mariborskega nadškofa. Kot poroča današnji Dnevnik, naj bi nekaj imen v Rimu pred tem že zavrnili. Zadnjo besedo o imenovanju pa bo imel papež Frančišek.

Menjava šele jeseni?

Med kandidati za ljubljanskega nadškofa naj bi bili vikar reda kapucinov Štefan Kožuh, moralni teolog, profesor na teološki fakulteti in dolgoletni direktor Zavoda sv. Stanislava Roman Globokar, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik ter voditelj slovenskih frančiškanov, provincialni minister pater Stane Zore. Največ možnosti, da prevzame vajeti mariborske nadškofije, pa naj bi imel biblicist in profesor na teološki fakulteti Maksimilijan Matjaž, omenja pa se tudi klaretinskega patra Branka Cestnika. O kandidatih se morajo najprej izreči škofje in drugi nuncijevi sogovorniki v Sloveniji, šele nato bodo imena romala v Rim.

Sedeža mariborske in ljubljanske nadškofije sta izpraznjena že skoraj leto dni. Nova nadškofa pa naj ne bi nastopila pred jesenjo. Tisti, ki bo prevzel vajeti mariborske, se bo gotovo srečal z nemalo težavami. Pred nastopom novega mariborskega nadškofa naj bi poskušali dokončno razčistiti status mariborske nadškofije, omenjata se celo stečaj in preimenovanje.

Globokar pravi, da je premlad, Jamnika pa ne komentira

Ali so z omenjeno kandidaturo seznanjeni, smo preverili tudi pri nekaterih kandidatih. Škof Anton Jamnik nam je v odgovoru na vprašanje zapisal, da je tudi sam danes prebral članek, v katerem so omenjeni domnevni kandidati. »Kot veste, so bila v zadnjem letu objavljena mnoga imena o mogočih kandidatih, kar je nekaj povsem običajnega, saj se pred takimi imenovanji pojavijo različna ugibanja ne samo pri nas, ampak tudi drugod po svetu. Navedenih informacij ne morem komentirati, saj sta za imenovanje novega nadškofa odgovorna apostolski nuncij v Sloveniji in Kongregacija za škofe v Rimu, ki papežu predloži ustrezne kandidate,« je še zapisal Jamnik.

Roman Globokar pravi, da o tem, da je eden izmed kandidatov za novega ljubljanskega nadškofa, ne ve »prav nič in me zelo preseneča. Mislim pa, da sem za tako funkcijo premlad.«
Na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti tako pomembno funkcijo, odgovarja: »O tem tudi nisem razmišljal, tako da ne morem reči kaj več.«

Moralni teolog, biblicist, pravnik ...

In kdo so omenjeni kandidati? Roman Globokar je znan kot pronicljiv moralni teolog in dober menedžer, saj je, odkar je na čelu Zavoda sv. Stanislava, ta postal ena izmed najboljših slovenskih gimnazij. Anton Jamnik je bil več kot deset let Šuštarjev tajnik. Je soustanovitelj prve katoliške osnovne šole in prve katoliške poslovne fakultete. Pater Štefan Kožuh je postal provincial slovenskih kapucinov in še predsednik konference za vzhodno Evropo.

Maksimilijan Matjaž je profesor na teološki fakulteti, znan je tudi kot prevajalec Svetega pisma. Pater Branko Cestnik pa je znan predvsem kot bloger in kolumnist. Med kandidati za mariborskega nadškofa se omenja še pravnika Ivana Jurkoviča, Stane Zore pa je leta 2011 v Ljubljani somaševal pri maši za pokojnim pevcem Michaelom Jacksonom.

Deli s prijatelji