KANDIDATI

So izgubili magnetogram seje s samokandidaturo Bratuškove?

Objavljeno 02. september 2014 16.48 | Posodobljeno 02. september 2014 10.34 | Piše: T. L.

Juncker danes menda z Bratuškovo, njena vlada pa noče pokazati magnetograma vladne seje s konca julija, ko je Bratuškova za slovensko komisarko v Bruslju predlagala sama sebe.

LJUBLJANA – Ena od najbolj vročih političnih zadev na slovenskem podiju – imenovanje kandidatov za evropskega komisarja – se nadaljuje: tako naj bi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes v Bruslju po neuradnih informacijah opravil tudi pogovor s premierko v odhodu Alenko Bratušek.

KPK še nič dokončnega, Erjavec zaslišan

In medtem ko Bratuškova zdaj molči in ne želi več s slovenskimi mediji na veliko razpravljati, zakaj je prav ona idealna kandidatka za evropsko komisarko, pa Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je vzela pod drobnogled imenovanje kandidatov, odločitve ni sprejela. Po poročanju Sveta na Kanalu A naj bi jo do sredine septembra. Je pa že opravila nekaj razgovorov, za spletni portal Požareport pa so potrdili, da so minuli teden že zaslišali ministra za zunanje zadeve in prvaka stranke Desus Karla Erjavca

Magnetogram celo »izginil«

Vlada Alenke Bratušek pa še vedno noče pokazati magnetograma vladne seje s konca julija, ko je Bratuškova za slovensko komisarko v Bruslju predlagala sebe, medtem ko so se ministri seznanili, da vlada Junckerju pošlje seznam treh kandidatov z Bratuškovo, Tanjo Fajon in Karlom Erjavcem. Ob tem se Požareport sklicuje na vladne vire, ki trdijo, da naj bi magnetogram celo »izginil«, to pa da je potrdil celo eden od ministrov, ki bi tudi sam želel slišati, kaj se je tega dne na vladi dogajalo. 

Vnaprejšnji in skrivni dogovor?

Zaradi odločnosti Bratuškove in Junckerjeve odločitve, da (najprej) na pogovor povabi njo, prihaja tudi vedno več informacij, da sta Juncker in Bratuškova že dlje časa »skrivaj« dogovorjena oziroma, kot je včeraj v odzivu na novico dejala Fajonova, da sta Juncker in Bratuškova morda imela »kakšen pogovor več, za katerega (slovenska) javnost ne ve«. Dogovorjena naj bi bila že vsaj od takrat, ko je Bratuškova za novega predsednika Evropske komisije vnaprej javno podprla Junckerja, za komisarsko funkcijo pa naj bi lobirala celo aprila leto pred kongresom Pozitivne Slovenije (PS) na Brdu pri Kranju, ki je povzročil padec njene vlade.

Je pa danes na facebooku svoje mnenje o izboru slovenskega kandidata podal še Lojze Peterle. Tudi on se, podobno kot Fajonova, zavzema, da bi vsi dosedanji kandidati odstopijo in da vlada po izvolitvi dokonča postopek. 

image

 

Deli s prijatelji