IZPADEL

So Cerarjevi izigrali Petra Kraljiča?

Objavljeno 15. februar 2015 18.45 | Posodobljeno 15. februar 2015 18.45 | Piše: P. Pa.

Neuradno naj bi ga povabili k razpisu, potem pa vrgli iz ožjega kroga kandidatov.

Peter Kraljič

LJUBLJANA – Nekdanji direktor družbe McKinsey Peter Kraljič se je pred časom prijavil na javni razpis za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH). Na razpise naj bi se prijavljal le, če je povabljen. A tokrat naj mu ne bi uspelo priti niti v ožji izbor: pozareport.si je poročal, da so ga izigrali.

Ni ga v kvoti

Kraljič je menda pričakoval, da bo celo predsednik nadzornega sveta, a poznavalci naj bi trdili, da ni imel resnih možnosti, saj naj bi tri člane nadzornikov dobila Stranka Mira Cerarja (SMC), po enega pa Desus in Socialni demokrati.

Kraljiča naj bi tako slovenska politika izigrala že tretjič. Pred leti je pod vodstvom vlade Janeza Janše odšel iz nadzornega sveta Slovenske izvozne družbe, maja 2013 mu je takratni minister za finance Uroš Čufer preprečil, da postane član nadzornega sveta NLB, zdaj pa bo izpadel še iz SDH. Je pa oktobra 2012 sam odstopil iz nadzornega sveta Slovenskih železnic, ker se ni strinjal z načinom izbora predsednika uprave. Dogajanja glede SDH ne komentira, upa pa, da bo zadeva čim prej zaključena.

Vroče tudi med ženskami

Za člana in tudi predsednika nadzornega sveta SDH naj bi bil kandidat ekonomist Bogomir Kovač. Na posebnem zaslišanju pred strokovno komisijo naj bi bil tudi Branko Pavlin, nekdanji dolgoletni predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik.

Sicer pa naj bi bilo vroče tudi med tremi članicami strokovne komisije Romano Kovacs, Ireno Prijović in Moniko Pintar Mesarič.  Menda naj bi se Kovacseva in Prijovićeva sprli, saj naj bi Kovacseva delala vse po »regelcih«, ker je še »malo nova in naivna«.  Med zaslišanjem Pavlina naj bi se Prijovićeva celo izločila, ker ga pozna iz združenja nadzornikov in zapustila prostor, kjer je potekalo zaslišanje.

Deli s prijatelji