OMENJA TRETJO SVETOVNO VOJNO

To so besede Slovenca, ki je šel v džihad in so ga prijeli Italijani

Objavljeno 09. maj 2016 12.19 | Posodobljeno 09. maj 2016 13.42 | Piše: A. L.

Dobil je orožje in tudi streljal. Ali je koga ubil? Preberite spodaj.

LJUBLJANA, RIM – Italijani so prijeli Slovenca Roka Žavbija, ki je šel med džihadiste. Delo je že prejšnji teden poročalo, da ga je slovenska policija zaradi italijanske tiralice prijela, nato pa mu je bil odrejen pripor. Včeraj zvečer pa je italijanski notranji minister Angelino Alfano prek twitterja sporočil, da je Slovenec, ki naj bi bil član mednarodne teroristične organizacije, že v njihovih rokah in da je za njimi še ena uspešna protiteroristična operacija. Šlo naj

Vzeli so mu orožje

Slovenska policija je na podlagi evropska naloga v petek prijela Roka Žavbija, je za STA povedala njegova odvetnica Lara Mikuž. Sodišče je za Žavbija, ki je obtožen terorizma v Italiji, odredilo pripor. 

Žavbija so v soboto dopoldne pripeljali pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča. Ta mu je odredil pripor, na katerega so se v roku 24 ur pritožili, je za STA povedala Mikuževa. Žavbi na odločitev, ki naj bi bila znana danes, čaka v priporu.

Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnić boril v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je boril na strani Islamske države. Dejal je, da je v Sirijo šel, da kot bolničar pomaga v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga rekrutiral Bosnić.

Žavbijevo ime pa ni bilo edino, ki se je znašlo na seznamu domnevnih slovenskih džihadistov. Kriminalisti so leta 2014 izvedli dve hišni preiskavi pri Boštjanu Skubicu, ki naj bi se boril v Siriji. V preiskavah so med drugim zasegli avtomatsko orožje in naboje. Orožje so mu odvzeli.

STA

bi prav za Žavbija, ki je v Sloveniji znan iz leta 2014. Bosanci so se takrat razpisali, da sta se vsaj dva Slovenca, pojavljali sta se imeni Rok Žavbi in Boštjan Skubic, pridružila džihadistom in celo obiskala Sirijo. Bila naj bi celo prva Slovenca, ki sta sledila džihadistom na krvavem pohodu. Tudi slovenska policija je izvedla hišne preiskave, Skubica in Žavbija pa zaslišala.

Za Mladino je v intervjuju oktobra 2014 takrat 24-letni Žavbi, po izobrazbi medicinski tehnik, potrdil: »Boril sem se v Siriji.« Dobil je orožje in tudi streljal. Pa je koga ubil? Pravi, da to redko kdaj veš, saj so nasprotniki več sto metrov stran. Sicer pa je večinoma deloval kot reševalec. Videl je marsikaj ter pomagal ljudem, da je rešil življenje, je tudi rezal ude.

Čemu je šel v Sirijo? Da bi pomagal muslimanom, je razkril in dodal, da je povsod, kjer je islam, bolje. Sam je sprejel islam, potem ko je prebral Sveto pismo, judovske spise in Koran v angleščini.

Žavbi meni, da je dogajanje na Bližnjem vzhodu podobno kot v Bosni in Hercegovini leta 1991, le da večjih razsežnosti, kar da bo vodilo v tretjo svetovno vojno.

O policijskem zasliševanju, ki se je zgodilo leta 2014, je povedal, da jih je »zanimalo, ali kdo v Sloveniji rekrutira ljudi, ki gredo potem v vojno na Bližnji vzhod. Torej, iskali so vse mogoče informacije, ki dejansko ne obstajajo.« Dodal je, da ljudi, ki hodijo okoli in urijo teroriste, pač ni.

Deli s prijatelji