PRIPRAVLJENI?

Snežni zameti in do 40 centimetrov snega

Objavljeno 27. december 2014 10.26 | Posodobljeno 27. december 2014 11.52 | Piše: T. L.

Temperature v minusu, sunki burje bodo dosegli nad 100 km/h, zapadla bo obilica snega. Na pot se odpravite, če je nujno in nikakor ne brez zimske opreme.

LJUBLJANA – Zbudili smo se v mrzlo jutro, saj so temperature po vsej državi (izjema je Obala) pod nič stopinj Celzija. V Ljubljani so tako samodejne postaje Agencije RS za okolje (Arso) izmerile –4 stopinje, Maribor –5, Celje –7, medtem ko je v Portorožu in Kopru »varnih« 3 stopinje Celzija.

Snežinke prehitele meteorologe

Pri Arsu so danes izdali novo opozorilo pred povsem novoletno obarvanimi vremenskimi nevšečnostmi. Je pa vreme tokrat naše meteorologe malce prehitelo. Po vremenski napovedi naj bi se namreč padavine začele v popoldanskem času. V resnici pa je že sobotno dopoldne po več krajih v Sloveniji obarvano belo.

Se pa bodo padavine v noči na nedeljo menda še okrepile in razširile na vso Slovenijo. Ob morju in na Goriškem bo povečini deževalo, drugod snežilo. V nedeljo bodo padavine zjutraj ponehale na Primorskem, šele popoldne in v noči na ponedeljek pa tudi drugod po državi.

Zameti in zastoji na cesti

V noči na nedeljo bo snežilo po celotni Sloveniji. Okrepila se bo tudi burja, ki lahko na cestah Primorske naredi nanose in zamete. Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajte brez potrebne zimske opreme, pa opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Sneg in burja

In kaj se bo dogajalo danes in jutri? Iz dneva v dan se napoved o zapadli količini snega spreminja. Po novi napovedi bo zapadlo do 40 centimetrov snega, težave pa bo povzročal tudi močan veter, saj bo burja na Primorskem dosegala sunke nad 100 km/h. Pričakovana količina novega snega od sobote zvečer do nedelje zvečer: hriboviti svet zahodne Slovenije, Notranjska, Kočevska 30 do 40 cm, drugod 15 do 30 cm.

V nedeljo bo na Primorskem pihala močna burja, najmočnejši sunki bodo nad 100 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po državi, v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek bo predvsem v zgornjem Posočju in na Gorenjskem severni veter pihal s hitrostjo nad 70 km/h, v severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 km/h. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.

V kakšno jutro ste se danes zbudili? Koliko stopinj je pokazal vaš termometer in ali vas je zunaj že pričakala snežna pravljica? Pišite nam.

Deli s prijatelji