SMUČANJE

Sneg že vabi, previdnost ni odveč

Objavljeno 22. november 2014 08.51 | Posodobljeno 22. november 2014 08.51 | Piše: STA, T. L.

Na Voglu se danes začenja nova smučarska sezona.

LJUBLJANA – Potem ko je v začetku tedna sneg pobelil više ležeče dele Slovenije, se na Voglu danes začenja nova smučarska sezona. V Žičnicah Vogel so se namreč odločili, da smučarjem ta konec tedna ponudijo promocijsko jesensko smuko. V ponedeljek bodo žičniške naprave znova obstale in na pravi začetek smučarske sezone počakale do nove obilne snežne pošiljke.

Ob začetku smučarske sezone je policija pripravila nasvete za varno smučanje in vedenje na smučišču. Ob tem poudarja, da bo smučanje lahko varno le, če bodo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Predvsem pa se morajo zavedati, da so za lastno varnost odgovorni sami.

Na spletni strani policije so med nasveti smučarjem zapisali, da se morajo na smučišču ravnati skladno z mednarodnimi pravili FIS in navodili o varnosti na smučišču, opozorilnimi in obvestilnimi znaki, znaki za prepoved ter po navodilih in opozorilih nadzornikov.

Zaradi lastne varnosti in varnosti drugih smučarjev na smučarski progi zato svetujejo, naj smučarji prilagodijo način in hitrost smučanja svojemu znanju, uporabo zaščitne smučarske čelade, ki je za mlajše od 14 let obvezna, ter izbiro smeri smučanja tako, da ne bodo ogrožali drugih smučarjev. Prav tako morajo smučati na varni razdalji od teptalnika snega.

Smučarji morajo pustiti smučarsko opremo, ki je ne uporabljajo, le na mestih, ki jih v te namene določi upravljavec. Za varno smučanje pa je treba uporabljati le popolno in brezhibno opremo.

V primeru nesreče je treba ponesrečenemu smučarju pomagati. Ob padcih, ko pomoč ni potrebna, pa se je treba hitro in varno umakniti na rob smučišča.

Smučarjem odsvetujejo smučanje zunaj urejenih prog in na zaprtih smučiščih, zadrževanje na zoženih ali nepreglednih delih smučarske proge ter smučanja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Poleg nadzornikov bodo občasno tudi policisti nadzorovali smučarje na slovenskih smučiščih. Ob začetku sezone pa so pripravili delovne posvete z upravljavci smučišč na svojem območju.

Deli s prijatelji