ŠKODA

Sneg sesul avtodome in vzel milijone evrov

Objavljeno 25. februar 2013 13.03 | Posodobljeno 25. februar 2013 13.03 | Piše: M. G., D. D.

Ogromna škoda zaradi podrte strehe sončne elektrarne v Adrii Mobil v Novem mestu.

Ob skladišču Adrie Mobila v Novem mestu je uničenih nekaj deset novih avtodomov (foto: Adria Mobil).

RIBNICA, NOVO MESTO – Močno sneženje je minuli konec tedna na številnih koncih in krajih Slovenije povzročalo nevšečnosti, še posebno v prometu. Sneženju ni bilo videti konca predvsem v južnem delu Slovenije, na Notranjskem, v Beli krajini in na Dolenjskem. In prav v Ribnici in Novem mestu je bila noč na nedeljo poleg snežink posuta tudi z velikima nesrečama, ki na srečo nista zahtevali človeških žrtev, a sta povzročili ogromno škode. In to v dveh uspešnih slovenskih podjetjih, ki odlično kljubujeta zaostrenim gospodarskim razmeram, nista pa bili kos obilnim količinam snega.

Sneženje, ki je v soboto zajelo Novo mesto, je bilo pozno zvečer tako krivo za podrtje objekta za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno v Adrii Mobil, ki je bil postavljen šele v preteklem letu. Uničena je celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je ogromna škoda nastala tudi zaradi uničenja številnih izdelkov, skladiščenih pod njo in pripravljenih za prodajo. Gre predvsem za vsem znane novomeške avtodome, udobne lepotce, na katere se je podrla konstrukcija skladiščne strehe.

Sredi noči se je celotna konstrukcija sesula na dobrih dvesto izdelkov, avtodomov in počitniških prikolic, ki so močno poškodovani, številni pa tudi v celoti uničeni. Natančnejše informacije o vzrokih in posledicah bodo znane v prihodnjih dneh, po prvih ocenah iz Novega mesta pa bo Adria Mobil imela za kar nekaj milijonov evrov škode.

V času dogodka delo v podjetju k sreči ni potekalo, zato ni bil poškodovan nihče. Strokovne službe in odgovorne institucije nesrečo že preiskujejo.

V Ribnici nevarno za gasilce

Tudi v deželi suhe robe in na Kočevskem ne pomnijo, kdaj jih je nazadnje narava tako izdatno obdarila s snegom, kot je to zadnje dni. V noči na nedeljo je na podlago kar meter debele snežne odeje zapadlo še 40 centimetrov novega snega, ki je povzročil številne težave. Prava zmeda je vladala na lokalnih cestah in v strnjenih naseljih, kjer prostora za odmetavanje snega ni več. »Ljudje so včasih malce čudni,« je potožil Bojan Trdan, direktor Komunale Ribnica, saj pravi, da mnogi nenehno telefonirajo in pri tej zmedi sebe razglašajo za edino ogrožene. Nekateri sredi noči kar čakajo pred hišo in komunalcem celo žugajo, češ naj pazijo, kam pri čiščenju odmetavajo sneg.

Pod težo zapadlega snega se je tako v noči na nedeljo zrušil del strehe na proizvodni hali podjetja Riko v Ribnici. Streha, dolga 35 in široka osem metrov, se je v celoti upognila, ponekod se je kritina nagrmadila med stroje, ki naj ne bi bili poškodovani. Iz sten proizvodne hale zijajo razpoke, obstaja možnost, da se hala pod težo snega, ki ga ni mogoče očistiti, v celoti zruši. S pomočjo devetih pogumnih gasilcev PGD Ribnica so iz proizvodnih prostorov sicer rešili osebni avtomobil, viličarja in del opreme ter material. Če bi reševanje iz notranjih prostorov nadaljevali, bi bilo za gasilce zelo nevarno, saj nimajo ustrezne opreme, predvsem dvižnih lestev, ki bi edine prišle prav. »Zavarovali smo kraj dogodka in izklopili električno napeljavo. K sreči danes ni delovni dan, drugače bi lahko bile posledice bolj usodne,« je dejal Gregor Virant, poveljnik PGD Ribnica.

»Težko je na pogled oceniti škodo, a ta bo zanesljivo velika. Razpoke po stenah kažejo, da bo treba objekt v celoti sanirati in zamenjati streho. Del hale do ceste je najbolj načet, tudi na sredini so nosilni stebri popustili, enako tudi na delu objekta, povezanem z novo halo. Vsaj nekaj dni bo 25 delavcev začasno ostalo brez dela v tej hali. Ocenili bomo škodo in se dogovorili, kako in kje bomo proizvodnjo nadaljevali,« pa je dodal Tomaž Arko, eden od solastnikov uspešnega podjetja Riko. 

Deli s prijatelji