TEMPERATURE CELO NAVZGOR

Sneg do nižin? Brane Gregorčič prostodušno: Za letos gotovo

Objavljeno 17. november 2017 10.48 | Posodobljeno 17. november 2017 10.48 | Piše: P. Pa.

V prihodnjem tednu bo snežilo, a ne pri nas.

LJUBLJANA – Tisti, ki so se po ponedeljski pošiljki snega že veselili, da je nastopila prava zima, bodo morali še malo počakati. Dežurni meteorolog Brane Gregorčič napoveduje, da v prihodnjem tednu snega do nižin ne bo, še pred sedmo zjutraj je za Radio Slovenija prostodušno izrekel besedice, ki so vse snegoljube prebudile (iz belih sanj): »Nič ne bo. Za letos gotovo.« Zato smo ga kar poklicali.

Kje bo snežilo?

Kakšna zima nas čaka, pri Arsu ne morejo napovedati, a Gregorčič poudarja, da v kratkem ni na vidiku nič zimskega. »Drug teden bo snežilo, ampak na severni strani Alp. Smer vetrov bo taka, da na južni strani sploh ne bo padavin. V avstrijskih smučiščih pa se bo sneg nabiral.« Kot napoveduje bo prihodnji teden kar suho vreme, v ponedeljek in torek bo mrzlo (do 5 stopinj). V Ratečah in na Pokljuki, kjer je precej snega, pa bi lahko namerili tudi kakšno stopinjo manj. »V alpskem svetu bodo vztrajale bolj zimske razmere. Temperature bodo takšne, da se bo sneg tam, kjer je, obdržal.« Gregorčič še dodaja, da je splošno gledano trend temperatur v prihodnjem tednu obrnjen rahlo navzgor.

Bel božič?

So pa pri Arsu že v začetku meseca s pomočjo reka napovedali, da bo letošnji božič bel. »Ker je bilo na svetega Lenarta (6. novembra) veliko snega, pravijo, da ga bo za božič toliko v dolini. To je napoved za božič, trenutno imamo le to, ko bo božič bližje, pa bo še kakšna druga napoved,« se je pošalil Gregorčič. Lahko pa v sedanjih razmerah pridejo na svoj račun vsi tako tisti, ki imajo radi sneg, kot tudi tisti, ki si še želijo sončnih žarkov. Kdor hoče sneg, naj gre v gorski svet, kdor hoče sonce, pa naj gre na morje.

Gregorčič še napoveduje, da bo jutri burja ob morju ponehala, »kakšen dan bo tam še lepo, ko burja neha, pa se dostikrat pooblači«, in predlaga idealno traso za sprehod ob morju, kjer ne boste preveč izpostavljeni močnim sunkom: »Recimo sprehod od Pirana do Portoroža zna biti kar prijeten.«

 

Deli s prijatelji