DOBRODELNO

Snedli najdaljšo rulado

Objavljeno 19. maj 2013 18.20 | Posodobljeno 19. maj 2013 18.23 | Piše: S. B.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so včeraj razdelili 200-kilogramsko sladico, najdaljšo slovensko rulado. Ljubljanski lionisti so jo pripravili in prodali za pomoč slepim in slabovidnim malčkom.

Tečem, da pomagam (foto: Rok Malek).

Lions klub Forum Ljubljana je dogodek Največja Lions sladica včeraj pripravil že četrtič. Kongresni trg je napolnila množica nasmejanih obiskovalcev, ki so za simbolični prispevek dobili košček rulade in stekleničko kokte. Organizatorji so po prvih ocenah od prodaje sladice in od donatorjev skupaj zbrali približno 9000 evrov, ki jih bodo namenili Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, je povedal Mitja Cimerman, predsednik Lions Kluba Forum Ljubljana. Uporabili jih bodo za razvoj in izdelavo posebnih učnih sobic, ki so zelo pomembne v prvih mesecih razvoja slepih in slabovidnih malčkov.

Delalo je 12 slaščičarjev

Najdaljšo slovensko rulado je pripravilo 12 slaščičarjev Žita Gorenjke. Za testo so uporabili 50 kilogramov moke, 60 kilogramov sladkorja, 12 kilogramov jajc v prahu in dva kilograma pecilnega praška. Za pripravo čokoladnega kremnega nadeva so porabili 35 kilogramov rastlinske maščobe, 20 kilogramov čokolade v prahu in dva kilograma kakava v prahu, v vse skupaj pa so zamešali še osem kilogramov sladkorja. Sladica je tehtala več kot 200 kilogramov.

Poleg tega so ljubljanski lionisti na stojnicah opisali svoje delovanje. Člani Lions kluba Trnovski zvon, denimo, so na Kongresnem trgu predstavili akcijo Zbiranje očal, v kateri rabljena korekcijska očala podarijo prebivalcem revnejših držav. Odzvali so se tudi nekateri znani obrazi iz slovenskega javnega življenja, ki so se pridružili zbiranju očal, med njimi Alenka Gotar, Boris Kobal in Janez Hočevar - Rifle.

Na 12 koncih Slovenije humanitarne prireditve

V zgornji polovici Kongresnega trga so pripravili tek slepih in slabovidnih, kjer so udeleženci z zavezanimi očmi poskušali premagati postavljene ovire. Dogodka se je udeležil tudi Zoran Vodopija, guverner Lions distrikta 129, Slovenija, ki je dejal: »Vikend je izjemno bogat z dobrodelnimi prireditvami, saj se kar na 12 koncih Slovenije odvijajo humanitarne prireditve, ki jih organizirajo slovenski Lions in Leo člani. Poleg Največje Lions sladice v Ljubljani v enajstih slovenskih krajih, Slovenj Gradcu, Mariboru, Celju, na Rogli, v Radencih, Arboretumu Volčji Potok, Novi Gorici, Kopru, Termah Čatež, Slovenski Bistrici in na Bledu, poteka tudi humanitarni tek Tečem, da pomagam. Udeleženci bodo del trase premagali z zavezanimi očmi in spoznali, zakaj člani Lions klubov po vsem svetu že od leta 1925 pomagamo slepim in slabovidnim.«

Deli s prijatelji