MOBING

Snažilke so pred 
živčnim zlomom

Objavljeno 06. september 2013 10.43 | Posodobljeno 06. september 2013 10.45 | Piše: Oste Bakal

Sava Hotels & Resorts je čiščenje in čistilke predala drugi družbi.

Jasmina Tatarovac Šušteršič. Foto: Oste Bakal

MORAVSKE TOPLICE – Pri Savi Turizmu, d. d., lastnici pomurskih term in zdravilišč, so se odločili, da se bodo v prihodnje ukvarjali samo s turizmom, druge dejavnosti pa prepustili tistim, ki se s tem ukvarjajo profesionalno. Čiščenje in pospravljanje na vseh šestih destinacijah Sava Hotels & Resorts v zadnjih dveh mesecih tako opravlja podjetje Aktiva čiščenje iz Trzina, ki je od Save Turizma prevzelo skupaj 127 sobaric in snažilk, od tistih z Bleda in Ptuja do tistih iz Radencev, Moravskih Toplic in Lendave. Sava je s to odločitvijo zadovoljna, zaposlene pa ne. Še huje: trdijo, da so žrtve »nevzdržnih pritiskov in mobinga«, nekatere menda razmišljajo celo o samomoru! Svojega sindikata ob tem nimajo.

Le ena rolica papirja

Ženske se nočejo razkriti – večinoma imajo otroke in službo krvavo potrebujejo –, pogumnejši pa sta bili Aleksandra Gerendaj in Andreja Miličevič, saj sta že dali odpoved. »Odkar nas je 1. julija prevzela Aktiva čiščenje, je stanje postalo nevzdržno. Izvajajo se veliki pritiski, kontrole. Prej ni bilo nobenega nadzora, saj smo delale dobro v korist gostov, zdaj imamo dvanajst nadzornic, po šest iz Save in Aktive. In kako naj delaš, če ti nekdo vseskozi visi nad glavo, ob tem varčuješ in si brez ustreznih čistil in dezinfekcijskih sredstev ter celo krp?« se sprašuje Gerendajeva in še posebno poudarja izživljanje nad študentkami, ki bi morale za tri ali tri evre in pol na uro, brez malice in prevoznih stroškov, narediti še več: »Minuli vikend je eni izmed njih postalo slabo, dobila je živčni zlom, saj ni mogla zdržati vsega tega. Iz Aktive so sporočili, naj se gre zdravit, če je psihični bolnik. Neka druga študentka si bo za vse življenje zapomnila šefinjo iz Aktive, saj je v prve pol ure dela slišala toliko, kot ni v vsem življenju. Ker ji ni nihče povedal, s katerimi krpami mora čistiti okna in s katerimi WC, je s tisto za okna čistila WC, in ogenj je bil v strehi. A to ni vse. Podobni so pritiski na zaposlene, ki morajo delati enkrat več kot prej, pa še to za plačilo okrog 500 evrov, tako da mora država prispevati razliko do minimalca. Vse smo bile tukaj zaposlene več kot 10 let in smo prej vse vedele, zdaj pa ne vemo več nič. Že dva tedna po prevzemu smo iz Aktive dobili vabila za izobraževanje o kodeksu obnašanja, ker da se ne znamo obnašati. Šele na naš pritisk, da so zdaj pač dopusti in pomanjkanje delavk, so izobraževanje preložili na jesenski čas.«

Nihče te ne vpraša, ali imaš prevoz, so otroci doma kaj jedli, imaš zdrave starše itd., zato smo na bolniški, mnoge jemo pomirjevala.

»Če kaj povemo, na hitro skličejo sestanek in je dan, dva nekoliko bolje, potem pa spet po starem, ne držijo nobene obljube s sestanka. Na njem smo tudi zahtevale, naj nam katera šefinja ali nadzornica dokaže, kako je mogoče v eni izmeni ustrezno počistiti in pospraviti 20 sob, a tega ni bilo, saj je jasno, da to ne gre.« Naše sogovornice so se še spraševale, kakšne so profesionalke v Aktivi, ki jih silijo, da v hotelu s petimi zvezdicami čistijo samo s tekočim milom in vodo, brez dezinfekcije in podobnih pripomočkov: »Potrebujemo prava čistila. Tudi gostje ugotavljajo, da je nekaj narobe. Mi žal ne čistimo zanje, temveč za nadzornice. Zamislite si, v takšnem hotelu moramo varčevati pri WC-papirju, saj je v posamezni sobi le ena rolica.«

Zavračajo mobing

Čeprav v aneksu k pogodbi piše, da se pogoji ne smejo spreminjati vsaj eno leto, naj bi omenjenim delavkam že prvi teden poskušali odvzeti kar polovico dopusta in drugih bonitet, če jih sploh je kaj: »V turizmu pač delamo ob sobotah, nedeljah, praznikih, torej so pogoji drugačni in tudi dopust se drugače obračunava. Tega v Aktivi očitno niso jemali in so nam poskušali nekaj dni odvzeti, ob tem pa nam brišejo še ure, ki jih imamo preveč. Ko smo protestirali, so ta poskus opustili.« Še dodatno jih moti, da so bazene po prevzemu prenehali čistiti moški, zdaj jih morajo one, čeprav so že cevi za vodo težje od njih. »Pa niti to ni vse, pogosto moramo delati do 14. ure v Moravskih Toplicah, nato pa ti samo rečejo, da moraš med 16. in 20. uro delati še v 20 km oddaljenih Radencih. Nihče te ne vpraša, ali imaš prevoz, so otroci doma kaj jedli, imaš zdrave starše, boš to zdržal itd., zato smo na bolniški, mnoge jemo pomirjevala. Prepričane smo, da so se v Aktivi odločili, da nas sprovocirajo, da same odidemo brez odpravnine. Upajmo, da se bodo v Savi, kjer so mislili racionalizirati poslovanje, a so ga samo podražili, hitro zavedli, kako so se zmotili, saj bodo počasi ostali brez gostov, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja okrog njih,« so prepričane sogovornice, ki upajo, da se bo še prej zgodilo tako kot pred časom v Lipici, ko je tamkajšnja turistična družba prekinila pogodbo o sodelovanju z Aktivo in delavke spet sama zaposlila.

Očitke iz Pomurja, predvsem iz Term 3000, smo preverili tudi pri vodstvu Aktive čiščenje, d. o. o., iz Trzina, kjer so nam zatrdili, da v okviru pomurskih zdravilišč niso seznanjeni z nobenimi težavami oziroma jih ne beležijo, so pa odločno zanikali trditve o kakršnem koli mobingu ali pritisku. »Družba Aktiva čiščenje je s 1. julijem 2013 prevzela dejavnost čiščenja v Sava hotelih Bled, Termah 3000 in Termah Lendava, s 1. avgustom 2013 pa še v Termah Ptuj in Zdravilišču Radenci. Vsak prevzem dejavnosti in zaposlenih delavcev ima za posledice tudi določene spremembe v načinu vodenja in organizacije, vendar ostro zavračamo kakršno koli navajanje mobinga in drugih vrst pritiska. S podpisom pogodbe smo se kot izvajalci do naročnika Sava turizem, d. d., jasno zavezali izvajati kakovostne storitve v smeri dviga kakovosti, in temu cilju smo s svojimi dolgoletnimi izkušnjami na področju storitev v celoti podrejeni,« je zatrdila Jasmina Tatarovac Šušteršič, direktorica družbe.

Deli s prijatelji