ZDRAVO

Smuti na nožni pogon

Objavljeno 18. julij 2016 14.13 | Posodobljeno 18. julij 2016 14.15 | Piše: Primož Hieng

V Borovnici so prišli na svoj račun ljubitelji ameriških borovnic.

Na kmetiji Pri Ljubljanščevih pridelujejo tudi ameriške borovnice. Foto: Primož Hieng

BOROVNICA – Pravijo, da ime naselja in tudi občine Borovnica nima prav nobene povezave s tem, da so v okolici največji nasadi ameriških borovnic v Sloveniji. Za njihovo pridelavo je predvsem pomembna ustrezna barjanska zemlja, bogata s šoto, na kateri te borovnice zelo lepo uspevajo in bogato rodijo. Prve nasade je uredil Kmetijski inštitut Slovenije leta 1962 na Drenovem Griču pri Vrhniki. Potem so jih začeli širiti v okolici Borovnice, kjer so pred skoraj dvema desetletjema zasnovali prireditev Dan borovnic. Prav na tem prazniku pridelovalcev ameriških borovnic se lahko vsako leto do sitega najeste teh črnih in sladkih sadežev, lahko pa jih odnesete domov. Letos za sedem ali osem evrov za kilogram.

Kmetijo z nenavadnim, a starim imenom Pri Ljubljanščevih vodi Matija Suhadolnik, ki se prav tako ukvarja z ameriškimi borovnicami. »Naša kmetija je prav v središču Borovnice, kjer prodajamo ameriške borovnice, lahko pa si ogledate naše nasade in se posladkate z različnimi dobrotami, tudi z marmeladami in pecivom. Borovnice so naravno zdravilo za lajšanje ledvičnih tegob, tegob z očmi in za urejanje prebave. Lahko jih tudi zamrznemo in jih uporabljamo pozimi. Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo.«

Suhadolnik nam je zaupal še nekaj nasvetov o gojenju ameriških borovnic, med drugim, da je najboljši čas za njihovo sajenje spomladi. »Predvsem ne kupujmo majhnih sadik, temveč priporočam vsaj tri leta stare, ki bodo kmalu dale dobre rezultate,« dodaja lastnik kmetije Pri Ljubljanščevih.

Na stojnicah so okoliški pridelovalci ponudili najrazličnejše dobrote, med drugim gozdni med. Rudi Ferkolj s Pakega pri Borovnici spada med redke slovenske čebelarje, ki pri tem delu uporablja biodinamično metodo. Z njo je zelo uspešen tudi pri zatiranju varoje, te neljube čebelarske zalege, ki dela veliko škodo v čebelnjakih. Predstavil se je tudi pridelovalec Jože Pirc iz Dola pri Borovnici. Pred svojo stojnico je postavil kolo v živahni zeleni barvi, pa ne kar tako. Tam, kjer je na kolesu po navadi prtljažnik, je bil tokrat nameščen mešalnik za pijače, povezan s pogonskim sklopom kolesa. »Tako si je lahko vsak obiskovalec naše stojnice sam na svoj nožni pogon zmešal svoj smuti, ki so zdaj zelo priljubljeni in zdravi. Poleg naših borovnic smo za kozarec tega zdravega napitka dodali še pol banane in približno deciliter riževega mleka. Potem pa je treba kar nekaj časa poganjati, da nastane okusna pijača,« so povedala Pirčeva dekleta.
 

Deli s prijatelji