ASI

Smučarske sablje in nostalgija preplavile Krvavec

Objavljeno 23. marec 2014 11.00 | Posodobljeno 23. marec 2014 11.00 | Piše: Janez Kuhar

Tradicionalno srečanje smučarskih legend je v soboto obujalo zlate čase vrhunskih rezultatov.

Nad tekmovanjem je bil navdušen tudi Mehtab Singh iz Indije. Foto: Janez Kuhar

Na Krvavcu je bila v soboto tradicionalna, že peta tekma smučarskih legend, imenovana Retro fest, in sicer v odlični organizaciji RTC Krvavec, Sandija Murovca - Murija in Brunarice Sonček. Z Retro festom se spominjajo časov romantike, legend svetovnega pokala, vrhunskih rezultatov naših alpskih smučarjev in vsega, kar je bilo povezano z nepopisnim navdušenjem, ki je združevalo vse generacije. Zanje je takrat navijala vsa Slovenija. To je bil dan, ki je bil še posebno rezerviran za legende zlatih časov smučanja, ko so bili v ospredju Boris Strel, Bojan Križaj, Jure Franko, Jure Košir, Rok Petrovič, Mateja Svet in drugi. Na smučišču na Krvavcu so bile v soboto spet stare Elanove RC-jke, smučalo se je v več kot 20 let starih oblačilih, zabava je bila v retro ritmih, iz zvočnikov na terasi Brunarice Sonček pa so odmevali posnetki tekem svetovnega pokala, tudi osvojitve prve slovenske in jugoslovanske medalje na svetovnih prvenstvih v Schladmingu, bronaste Borisa Strela leta 1982, osvojitve srebrne olimpijske medalje Jureta Franka pred 30 leti na olimpijskih igrah v Sarajevu in tudi trenutki osvajanja medalj na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju, za kar je vso prireditev odlično skrbel Sončkov DJ Grega.

Letos je bil Retro fest v znamenju srebrne medalje Jureta Franka in olimpijskih iger v Sarajevu. Tekme legend si je ob progi na Krvavcu ogledalo blizu dva tisoč ljudi. Žal pa bo 28. marca minilo eno leto, odkar Borisa Strela ni več med nami.

Na olimpijskih igrah v Sarajevu so ob Franku nastopili še Grega Benedik, Tomaž Cerkovnik, Tomaž Jemc, Bojan Križaj, Jože Kuralt, Janez Pleteršek, Boris Strel ter dekleta Andreja Leskovšek, Mateja Svet, Veronika Šarec, Nuša Tome in Anja Zavadlav.

Ne moremo niti mimo imena dolgoletnega uspešnega glavnega trenerja in direktorja slovenskih smučarskih reprezentanc Toneta Vogrinca, ki pa je bil tokrat odstoten. Vogrinec se začasno vrača v slovensko alpsko smučanje. Manjkale pa so legende Bojan Križaj, Jure Franko in Jure Košir. Odlično so nastopili tudi smučarji, ki so predstavljali (kot dvojniki) najboljše iz tistega časa, denimo, Pirmina Zurbriggna, Ingemarja Stenmarka, Alberta Tombo, Marca Girardellija in Phila Mahreja.

Skupaj je nastopilo 29 smučark in smučarjev!

Jubilej so na Krvavcu počastili tudi trenerji, med njimi Pavel Grašič, Miha Verdnik in Vlado Makuc. Tekmo si je ogledal Boris Bolarič, ki skupaj z Darkom Kolaričem iz Trbovelj že več let oblikuje in izdeluje smučarske drese za vrhunske športnike. V Sočiju jih je nosilo sedem držav, tudi Mehtab Singh iz Indije, ki je že nekajkrat poskusil na Krvavcu smučati, a žal neuspešno!

Med dekleti so nastopile Metka Jerman, Andreja Kralj in Ana Šmit. Metka Jerman je sodelovala na vseh petih tekmovanjih. Kot pravi, je želela pokazati staro, originalno opremo. Proga je bila zelo dobro pripravljena, zato organizatorji zaslužijo vso pohvalo. Dodala je še, »če si dober, si dober«, in da poleti rada kolesari.

Izbrali so tudi najlepše oblečena retro smučarko in smučarja. Nagradi sta pripadli Metki Krombergar iz Velenja in Tadeju Mezgu z Bleda, podelil jima je predstavnik Smučarske zveze Slovenije Vlado Makuc. Prireditev je domiselno vodil Gregor Janežič. Pripravili so tudi akcijo podarim-dobim in nagradno igro z legendarnim Janezom Hočevarjem - Rifletom.

Pomočnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan je povedal, da so imeli v letošnji sezoni od 18. decembra do 10. februarja kar 50-odstotni izpad prihodka in da so bili zaradi žledu pet dni brez električnega energije. Lani so odprli novo otroško vlečnico Luža, odprli prenovljen hotel Krvavec v Tihi dolini, dokončali pa so poligon za tekmovalno smučanje Triglav, kjer so zamenjali ves cevovod za zasneževanje, ki bo omogočal zelo hitro prekritost s snegom.

Vlado Makuc, ki je bil zadnji dve leti vodja alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije, zdaj pa skrbi za razvoj mladih, je sklenil: »Takšni dogodki nas nehote opomnijo na čase, ko smo delovali vsi skupaj, zato da so potem prišli takšni uspehi! Takrat je vladala odlična klima, v klubih, društvih in na reprezentančni ravni, in tudi zato je slovensko alpsko smučanje dosegalo takšne uspehe.«

 

Deli s prijatelji