ZDRAVILA NI

Smrtonosni virus EV-D68 tudi v Sloveniji

Objavljeno 03. januar 2017 13.47 | Posodobljeno 03. januar 2017 19.49 | Piše: P. Pa.

Na Otoku je zaradi virusa zavladala panika, pri NIJZ pa mirijo, da ne zaznavajo porasta okužb z njim.

Astma se velikokrat začne že v otroštvu.

LJUBLJANA – V Veliki Britaniji je zavladal pravi preplah zaradi virusa EV-D68, zaradi katerega lahko otroci ostanejo celo paralizirani. Nevarni virus, proti kateremu ni zdravila, pa obstaja tudi v Sloveniji, a s podatki o točnem številu laboratorijsko potrjenih primerov na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ne razpolagajo.

Hujši primeri v Sloveniji?

»Zaradi povečanega pojavljanja v Evropi smo se v letu 2014 pridružili skupni študiji, ki je potekala v več evropskih državah in ugotovili, da je bilo med vzorci, ki so bili odvzeti v nacionalnem programu spremljanja gripe in drugih obolenj dihal tudi 24 (6,8 % testiranih vzorcev) takih, ki so bili okuženi z EV-D68. Za nobenega od teh primerov nam ni znano, da bi imel težak potek bolezni,« je na naše vprašanje odgovorila Katarina Prosenc Trilar z NIJZ. V letu 2014 so naredili manjšo študijo, kjer so testirali otroke, ki so bili sprejeti zaradi obolenj dihal. »V 6,4 % (18 % testiranih vzorcev) so dokazali okužbo z EV-D68. Nobeden od teh otrok ni potreboval intenzivne nege. Podobno kot drugje po svetu pa so ugotovili, da so bili z EV-D68 pogosteje okuženi otroci, ki so že prej imeli astmo, se pravi, da so za ta virus nekoliko dovzetnejši.«

 


LONDON V Veliki Britaniji so v minulem letu zabeležili 38 primerov smrtonosnega virusa EV-D68, inštitut za javno zdravje pa opozarja, da so najranljivejša skupina ravno otroci. V Ameriki je v minulih dveh letih za posledicami nevarnega virusa umrlo 14 oseb. Britanci so večina teh 38 primerov odkrili v spomladanskih in poletnih mesecih. Leta 2014 je v ZDA zaradi tega ostalo več kot 100 otrok paraliziranih.

»Od 1. 1. 2016 do 1. 10. 2016 smo ponovno pretestirali vzorce, ki so odvzeti v nacionalnem programu spremljanja gripe in drugih obolenj dihal, in v 2,3 % smo dokazali okužbo z EV-D68. Za nobenega od teh primerov nimamo podatka, da bi šlo za hujše obolenje. Kljub temu da vzorci v slovenskih študijah niso bili zbrani načrtno za odkrivanje EV-D68, ocenjujemo, da v Sloveniji za zdaj nimamo bistvenega porasta okužb s tem virusom.«

Prizadeto živčevje in smrt

Prosenc Trilarjeva je še pojasnila, da virus povzroča težko obolenje dihal. »Okužba lahko poteka asimptomatsko, vse do akutnih respiratornih obolenj s pojavom oteženega dihanja, ki se pojavlja pogosteje kot pri običajnih prehladih, povzročenih z virusi prehladov (npr. sorodni rinovirusi), in do težje potekajočih akutnih okužb dihal, ki zahtevajo hospitalizacijo. Občasno pride do prizadetosti živčevja (nevroloških simptomov) in smrti. Nevrološki simptomi so lahko podobni znakom okužbe s poliovirusi (virusi otroške paralize, ki je pri nas že izkoreninjena), pojavi se lahko akutna ohlapna paraliza ali akutni ohlapni mielitis. Ker je bolezenska slika tako raznolika in podobna drugim boleznim, je mogoče potrditi, da gre resnično za okužbo z EV-D68 le z laboratorijsko preiskavo,« je še pojasnila.

Dodala je še, da se EV-D68 prenaša pretežno kapljično. Fekalni oralni prenos ni izključen, saj so virus dokazali pri zelo hudih okužbah tudi v blatu. Inkubacijska doba ni natančno določena, a je verjetno takšna kot pri rinovirusih, to je povprečno 1,9 dni  »Lahko 1 do 2 ali redko 3 dni. Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do nastopa bolezenskih znakov) je pri teh virusih razmeroma kratka,« so še pojasnili pri NIJZ in dodali, da v primeru okužbe specifičnega zdravljenja ni, zato težje primere zdravijo podporno.

Deli s prijatelji