INTERVENTNO

Smrtno nevarno Debelo steno bodo sanirali

Objavljeno 26. januar 2014 18.35 | Posodobljeno 26. januar 2014 18.35 | Piše: Iztok Umer

Koprska občina je za dela na skalovju, ki ogroža vas Bezovico, namenila 92.000 evrov.

Januarski podor. Foto: Iztok Umer

KOPER – Prihodnji teden naj bi pod odlomljeno Debelo steno, kot ji pravijo domačini, prav na Kraškem robu nad vasjo Bezovica, začeli izkopavati jarek in lovilni nasip, s čimer bi preprečili, da bi morebitni skalni podori ogrozili državno cesto Lokev–Podpeč–Rakitovec in vas Bezovica. Poseg naj bi vnesel vsaj malo mirnega spanca 75 Bezovičanom, ki so že od 15. januarja na trnih, ko se je odkrušilo približno 1200 kubičnih metrov skalovja ali slaba dvajsetina odlomljene stene. Gre za interventna dela, za katera je na četrtkovi seji Mestna občina Koper zagotovila 92.000 evrov iz sredstev proračunske rezerve za nesreče. Še nekaj mesecev pa bo treba počakati na sanacijski načrt, ki ga pripravlja Družba RS za ceste za dokončno sanacijo območja, nad katerim visi odlomljena stena.

Sredi meseca smo poročali o odkrušenju večje skalnate gmote Debele stene

Skalovje so zadržala hrastova in borova drevesa pod steno, ki se je od masiva Kraškega roba odlomila že leta 1966 ob miniranju pri gradnji železniške povezave med Kozino in Koprom. Odlomljena stena je najbolj zdrsnila ob močnem deževju 19. septembra 2010. Tedaj so namestili laserski merilnik, ki je pokazal, da drsi po pobočju centimeter do poldrugi centimeter na dan. No, že lani je škatlo z merilnikom uničila okrušena skala in od tedaj ni bilo nobenega nadzorovanega opazovanja več.

Alarm se je sprožil sredi januarja letos, ko se je z Debele stene odlomila večja gmota skalovja. Ogled terena je pokazal, da je nujen interventni poseg, še preden bo izdelan projekt celovite sanacije ogroženega območja. Stena namreč grozi Bezovici in državni cesti, po kateri se vsak dan vozijo vaščani izpod Kraškega roba, tudi avtobus s šolskimi otroki. Ker za ta poseg ni potrebna obsežna gradbena dokumentacija, prav tako tudi ni potreben razpis za izvajalca, bodo dela lahko začeli že prihodnji teden. Za sprejem odloka za uporabo občinskih rezervnih sredstev je moral odločati občinski svet. Mestna občina Koper je imela zadnji dan decembra v svoji proračunski rezervi za nesreče nekaj več kot 112.000 evrov.

 

Deli s prijatelji