NA KOŽO

Smrt glasbe

Objavljeno 15. januar 2014 23.30 | Posodobljeno 15. januar 2014 23.30 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: komentar

Za vse tiste, ki nimajo statusa, je stanje z novim letom postalo katastrofalno.

Andrej Predin.

Minuli teden je v javnosti zakrožil zbor izjav o stanju domače glasbene scene s poudarkom na tako imenovani resni glasbi in jazzu. Gre za skupek izjav vidnejših domačih ustvarjalcev, ki razkriva porazno situacijo, v kateri so se znašli vrhunski domači glasbeniki. To seveda že lep čas ni skrivnost. Še posebno težko je svobodnjakom, ki kljub visoki izobrazbi niso deležni ustrezne zaščite in podpore države.

Zelo zgovorna je primerjava, ki jo navaja skladatelj Milko Lazar – gostovanje Bolšoj Teatra v Sloveniji stane tudi do 800.000 evrov, medtem ko je celotna vsota projektnega razpisa ministrstva za kulturo za leto 2013 namenjena vsem glasbenim zvrstem in področjem le 150.000 evrov. Osebno poznam primere, ko so bili vrhunski jazzerji za preživetje primorani igrati več ur po restavracijah za silvestrovo in bili plačani le 50 evrov. Pa se niso pritoževali, drugod so lahko honorarji tudi nižji. Za vse tiste, ki nimajo statusa, pa je stanje z novim letom postalo katastrofalno, saj so obdavčitve nerazumno visoke. Hkrati je sramota, da država ne premore ustreznega jazz izobraževanja in prestolnica nima lastnega jazz kluba.

Na srečo se je z veliko odrekanja in samoorganizacije nastopajočih utrdila scena v ljubljanskem lokalu Prulček, kjer so ob sredah jam sessioni pa tudi ob drugih dnevih imajo zanimiv glasbeno-kulturni program. Seveda glasbeniki na te nastope ne prihajajo zaradi zaslužka, pomembnejše je, da se umetnost razvija in da se ponovno vzgoji občinstvo. Nekulturno in neizobraženo občinstvo pa ne duši zgolj jazza in resne glasbe. Tudi rockerji, predstavniki popularne glasbe in popevk so se znašli na robu preživetja. Nastopov ni ali pa so slabo plačani, prosperira le tistih nekaj izbrancev, ki se trepljajo s predstavniki najmočnejših državnih kulturnih ustanov. V resnici je domača glasbena scena v zadnjih izdihljajih, saj so jim hrbet obrnili prav vsi, od radiev, ki predvajajo le še vsebine po diktatu zahoda, do države. Pa da ne bo pomote, tudi kakovostna narodnozabavna in zabavna glasba sta v zatonu, saj so ju z odrov izrinili diletanti. 

Deli s prijatelji