NA KOŽO

Smrkavec in nezvestoba

Objavljeno 28. maj 2016 00.35 | Posodobljeno 28. maj 2016 00.36 | Piše: Mateja Babič Stermecki
Ključne besede: komentar

Iz ust politika poslušati zgodbe o etiki in morali je nespodobno.

Mateja Babič Stermecki. Foto S.N.

Staremu političnemu mačku je moralo pošteno dvigniti tlak, ko mu je nazadnje godljo v stranki zakuhal tako rekoč politični smrkavec. Ker je predsednik SDS Janez Janša politik, ki težko prenaša kritike in še težje drugačna mnenja od svojih, si ni težko predstavljati, kako prekleto mu morajo iti na živce tipi, ki izstopajo iz njegove stranke, še toliko bolj, če gre za nekega 25-letnika, ki praktično ni premogel večje reference, kot je to, da je pač najmlajši poslanec aktualnega državnega zbora. Seveda mladi Andrej Čuš ni ne prvi ne zadnji, ki je doživel nekakšno razsvetljenje, zaradi katerega mu trenutno strankarsko nedrje ni več dajalo dovolj topline, zato je sklenil srečo iskati drugod. Prave razloge verjetno pozna samo on. Javnosti mu jih vsekakor ni uspelo prepričljivo pojasniti.

Zato resnični motivi ostajajo celo za samozvane politične forenzike neotipljivi. Konec koncev pa Čuš ni tako velika in pomembna riba, da bi se bilo treba kaj pretirano ukvarjati z njim. Si mislim, da ambiciozen mladenič pač išče svoj prostor pod soncem in v tej mladostni naivnosti mu menda ni bilo jasno, da pripadnost Janševi stranki pomeni precej bolj obligatorno stvar, kot je morda navdih za petje v lokalnem pevskem zboru.

Sicer z leti postajamo čedalje manj občutljivi za puhlo politično retoriko in toleriramo že mnogo tega, česar pred desetletjem ali dvema nikoli ne bi. Pa vendar je nekaj, o čemer naj gospodje iz te branže raje za vedno molčijo. Iz njihovih ust poslušati zgodbe o etiki in morali je nespodobno. Naj ne zganjajo nobenih moralnih pridig niti ob strankarskih izstopih, poslanskih prestopih in kar je še naglavnih grehov lojalnega in zvestega politika. Kdor pozna drobovje strankarskega aparata, dobro ve, da nikjer ni bolj perverznih igric kakor znotraj teh struktur. Pri čemer je nemara res, da je Janšev SDS od vseh daleč najbolje organiziran in samokontroliran, toda niti slučajno ni edini, ki bi ga pestila družinska nezvestoba. Razloge zanjo pa je zmeraj najprej treba poiskati znotraj družine, šele potem v zunanjih okoliščinah. Smrkavec iz SDS to samo potrjuje. Nič drugega. 

Deli s prijatelji