VROČINSKI VAL

Smo že na 36 stopinjah, ozon presežen v Kopru

Objavljeno 19. julij 2015 17.11 | Posodobljeno 19. julij 2015 17.11 | Piše: T. L.

Celo na Babnem polju in v Ratečah je 32 stopinj Celzija.

LJUBLJANA, KOPER – Vročinski val v Sloveniji se bo po napovedih meteorologov danes še stopnjeval, temperature pa bodo dosegle tudi 38 stopinj Celzija. Po podatkih samodejnih postaj, ki jih objavlja Agencija RS za okolje (Arso), so temperature ponekod že dopoldne presegle 30 stopinj. Najbolj vroče je v Novi Gorici, kjer so ob 14.30 namerili 36 stopinj Celzija.

V Kopru in Portorožu so dopoldne namerili 33 stopinj Celzija, v Mariboru 34, v Lendavi 36, v Ljubljani 35, v Celju pa 34. Na tradicionalno hladnem Babnem polju in v Ratečah, ki sta med najhladnejšima krajema v Sloveniji, se je živo srebro povzpelo do 32 stopinj.

Najvišje dnevne temperature bodo danes po napovedih od 32 do 38 stopinj Celzija. Arso opozarja, da bo toplotna obremenitev velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala.

Pozor, koncentracija ozona presežena

Na merilnem mestu Koper je koncentracija ozona ob 14. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Povprečna 8-urna koncentracija ozona je bila ob tem času 140 μg/m3.

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa naj bi padla.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času previsoke koncentracije.

Kakšno je stanje pri vas? Je morda živo srebro doseglo magičnih 40 stopinj Celzija? Pišite nam.

Deli s prijatelji