POLITIČNI SAMORASTNIKI

»Smo naivni, a ne krademo državljanom«

Objavljeno 10. julij 2016 14.45 | Posodobljeno 10. julij 2016 14.45 | Piše: STA, S. U.

Premier in predsednik SMC Miro Cerar poudarja, da se ne bodo umikali posamičnim interesom ali pristajali na ultimate.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier in predsednik SMC Miro Cerar je na današnji programski konferenci poudaril, da SMC dela prave stvari, zato se ne bo umikala in pristajala na ultimate. Po njegovih ocenah so namreč padle maske in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji, zato napoveduje, da se bo preprečevanju njihovega vpliva zdaj posebej posvetil.

Največja vladna stranka na programski konferenci v Ljubljani razpravlja o prioritetah stranke do konca leta. Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja, ki zavrača ultimate in lumparijo. Ne bodo se umikali, ampak gredo naprej in gledajo v prihodnost, od svojih usmeritev ne bodo odstopali, saj so prave, je napovedal. Morda so po njegovih besedah še vedno nekoliko naivni in se jim zgodi kakšen zdrs, a niso pokvarjeni, ne kradejo državljanom.

Prepričan je, da o njihovih dosežkih pričajo podatki. Slovenija je uredila javne finance in zaustavila trend naraščanja javnega dolga, nezaposlenost se je zmanjšala, več denarja je za znanost, turizem, poteka racionalizacija v javni upravi, je v odgovor tistim, ki pravijo, da niso nič naredili, med drugim nanizal Cerar.

Poudaril je tudi, da se SMC bori proti korupciji. Ob tem je izrazil prepričanje, da je naša edina alternativa moderna, demokratična, pravna in socialna država.

Delajo tudi napake

Predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević pa je v uvodnem nagovoru dejal, da je SMC stranka dobrih idej in dobrih ljudi. »SMC ni brez barve, vonja in okusa,« je zavrnil nekatere kritike. Po njegovih beseda SMC »ne izključuje, ne histerizira, ne igra pod pasom«. Čeprav jim ankete kažejo nekoliko slabše, je pomirjen, ker so taki. Kot politični samorastniki pa delajo tudi napake, je priznal.

V stranki morajo po njegovih besedah ostati enotni, odločni in močni. »Ni čas za delitve, ni čas za zamrzovanja ali kakšna druga agregatna stanja,« je dregnil nekatere v SMC, saj sta dva poslanca zamrznila članstvo v stranki zaradi dogodkov v Luki Koper.

Drugi del konference je namenjen razpravam o petih prednostnih področjih s konkretnimi ukrepi: skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, davčne spremembe za večjo konkurenčnost gospodarstva, odprava birokratskih ovir za ljudi in gospodarstvo, hiter in učinkovit boj proti korupciji in kriminalu ter zapis pravice do varne pitne vode v ustavo.

Ob vodstvu – predsedniku Cerarju, podpredsednikoma Simoni Kustec Lipicer in Milanu Brglezu ter generalnem sekretarju Eriku Kopaču – se konference udeležujejo številni strankini poslanci ter ministri Boris Koprivnikar, Alenka Smerkolj, Goran Klemenčič, Vesna Györkös Žnidar, Milojka Kolar Celarc, Maja Makovec Brenčič in Zdravko Počivalšek.

SD neodgovorna do vlade in državljanov?

Cerar je bil oster do koalicijske SD. Konec mora biti sprenevedanja, je dejal v luči dogodkov v Luki Koper in ocenil, da se SD s spodbujanjem shodov proti vladi, v kateri sedi, obnaša neodgovorno tudi do državljanov. A po njegovih besedah to ne more biti razlog za prekinitev koalicijskega sodelovanja. »SMC ni nikoli rušila vlade, v kateri sedi,« je še poudaril.

Deli s prijatelji