SMRDEČE

Smetarja v bloku živela
 med 100 kubiki smeti

Objavljeno 05. september 2013 09.10 | Posodobljeno 04. september 2013 23.56 | Piše: Iztok Umer

Brata Gašparini sta svoje stanovanje spremenila v smetišče.

KOPER – Na pravi svinjak, beseda je mogoča še preblaga, so naleteli v trisobnem stanovanju bloka na Cesti na Markovec 7 v Prisojah pri Kopru. Od ponedeljka se osem fantov zasebnega selitvenega servisa prebija skozi barikade smeti, od časopisnih papirjev, plastenk in plastične posode do steklenic in polivinilnih vrečk, s katerimi sta brata Damir in Lilijan Gašparini do stropa zatrpala vse prostore 71 kvadratnih metrov velikega stanovanja. Tudi kopalnico, tako da nista imela dostopa do straniščne školjke in kopalniške kadi. Vse biološke potrebe sta opravljala v plastične steklenice, posode in vrečke, vse je končalo na kupu smeti v stanovanju. Kako sta dihala, saj so bila vsa okna v podpritličnem stanovanju hermetično zaprta, si nihče ne zna razložiti. Ko so začeli stanovanje čistiti, se je po bloku takoj začel širiti odurni smrad, v stanovanja pa so začeli vdirati ščurki. Stanovalci le upajo, da stanovanje bratov Gašparini ni leglo katere od kužnih bolezni.

Komunalci niso hoteli vstopiti

Stanovalci, s katerimi smo se pogovarjali, nočejo biti imenovani, prav tako ne fantje, ki delajo v selitvenem servisu. Prvi ne vedo, kako se bo zadeva iztekla, saj je starejši brat lastnik stanovanja in je vprašanje, ali ju lahko izselijo. Vsi so prepričani, da v blok zagotovo ne spada in da sta tako rekoč bolna od zbiranja smeti. Morda gre za poklicno deformacijo bratov v petdesetih letih, ki sta zaposlena na deponiji koprske komunale. Zaposleni v selitvenem servisu so nam povedali, da so se čiščenju prostorov najprej odrekli delavci komunale, zatem še njihovi kooperanti.

»Odločili smo se, da nehvaležno delo opravimo mi. Čiščenje je naročil eden od bratov, ki je zagotovil tudi plačilo. Ko smo v ponedeljek vstopili v stanovanje, je bila pred nami tema, ko smo začeli odstranjevati prve smeti in si začeli skoznje utirati pot proti balkonskim vratom in oknom, je začelo zaudarjati. Več naših delavcev ni preneslo neznosnega smradu in je steklo na zrak, kjer so začeli bruhati. Prvi dan smo vsi uporabljali vojaške dihalne maske, pri pobiranju odpadkov in zlaganju v polivinilne vreče uporabljamo dezinsekcijska in dezinfekcijska sredstva. V dveh dneh smo na komunalno deponijo odpeljali že 50 kubičnih metrov odpadkov, še približno 30 kubikov jih je v stanovanjskem delu, s približno desetimi kubiki odpadkov je založena še klet,« nam je povedal eden od zaposlenih v selitvenem servisu in dodal, da upajo, da bodo čiščenje končali do konca tedna. Koliko časa bo potrebno, da bodo blok prezračili, je težko reči, vsi stanovalci imajo zdaj zaprta vsa vhodna in balkonska vrata ter okna spalnic in dnevnih prostorov, samo da ne bi k njim vdrl neznosen smrad.

Zavračala pomoč

Stanovalci so zgroženi. »V blok sem se s triletnim otrokom preselila pred dobrima dvema mesecema. Takoj ob vselitvi sem zavohala smrad, mesec pozneje pa so se v stanovanju pojavili ščurki. Neznosen smrad je tudi z zadnje strani, kjer je vhod v kletne prostore. Tam poleg ščurkov domujejo še podgane, tako da tega vhoda sploh ne uporabljamo več,« nam je zaupala novopečena stanovalka, ki si je lahko še v ponedeljek, ko so začeli prazniti stanovanje bratov Gašparini, prepričala, v kakšen blok se je preselila.

»Tukaj sem od samega začetka, od leta 1979. Živim v višjem nadstropju, vendar smo tudi mi zapirali okna zaradi smradu. Koga vse in kolikokrat smo opozarjali na nevzdržne razmere, ne bom niti govoril. Obupali smo, saj ni nihče reagiral, drugih besed nimam,« nam je povedal Albin Štok.

Starejši zakonski par, ki v bloku št. 7 na Cesti na Markovec živi že približno dvajset let, je povedal, da je v stanovanju v podpritličju že živela družina Gašparini, poleg sinov še oče in mati. Oče je umrl pred približno enajstimi leti, mati pa dve leti za njim. Videli so, da brata v stanovanje nosita pakete starih časopisov in plastične vrečke, niso pa vedeli, kam vse to zlagajo in kaj je bilo v vrečkah. Drugih niso nikoli pustili v stanovanje. Kupi časopisov in vreč so se počasi začeli nabirati na hodniku, videli so, da je povsem zatrpana tudi njuna klet. »Res je začelo zaudarjati, ko je pred leti prvič prišel na ogled sanitarni inšpektor, je le zamahnil z roko in odvrnil, da zaradi smradu še nihče ni umrl. Stanovalci smo bratoma ponujali roko, da bi s skupnimi močmi pospravili nesnago, vendar sta odklonila. V ponedeljek, ko so začeli prostore čistiti delavci selitvenega servisa, je prišel drugi sanitarni inšpektor in delavce prosil, ali mu posodijo dihalno masko, da se je lahko prepričal, kaj vse se je nabralo v trisobnem stanovanju. Moška nista za življenje v stanovanjskem bloku. Ne vemo, kako se bodo zdaj odzvale pristojne službe, od sanitarne in zdravstvene do inšpekcije pa tudi na centru za socialno delo,« se vprašuje starejši zakonski par in dodaja, da je zdravje vseh stanovalcev ogroženo.

V. d. direktorja komunale Igor Hrvatin je potrdil, da sta brata zaposlena v koprskem javnem podjetju, in pojasnil, da so ju po posredovanju drugih večkrat opozarjali, da uredita stanovanje, in jim ponudili pomoč, a sta jo odklonila.

Direktor Doma Ivan Vinčec, ki je upravitelj kurilnice v Prisojah, je povedal, da je lastnik stanovanja redno plačeval mesečne obroke za ogrevanje, ni pa omogočil vstopa in vgradnjo delilnikov na radiatorjev, vstopa ni omogočil niti pri dodatni najavi obiska, zato mu pri računu za ogrevanje zaračunajo kazenski pribitek. 

Deli s prijatelji