NA KOŽO

Smešna Olimpija

Objavljeno 09. marec 2015 23.35 | Posodobljeno 09. marec 2015 23.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Športna Ljubljana kljub neuspehom še kar naprej šminkira.

Rok Tamše.

Akademska športna zveza Olimpije je združenje vseh društev in klubov, ki nosijo to slavno ime. Pohvalijo se celo, da so evropske veljave, a to ima vse bolj malo stika z realnostjo. Ljubljanska Olimpija je v zadnjem obdobju ena velika žalost, ko govorimo o nogometu, košarki in hokeju, preostalih športov pa se zaradi pomanjkanja prostora raje ne dotikamo.

Dejstva so naslednja: nogometna Olimpija je slaba, košarkarska Olimpija je slaba in hokejska Olimpija je mizerna. Kdo vodi nogometno Olimpijo? Eden izmed vodilnih trgovcev z bananami v Evropi Izet Rastoder. Kdo je predsednik košarkarske Olimpije? Medli politik Jani Möderndorfer, ki je bil na ta položaj – verjamemo, da po pomoti – imenovan z blagoslovom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Odkar nima več njegovega zaledja, deluje kot nebogljeni deček v peskovniku, ki so ga zasedli starejši fantje. Kdo vodi hokejsko Olimpijo? Verjamemo, da na neizmerno vztrajanje funkcionarskega veterana Janka Popoviča njegov sin Marko, ki pa je, žal, padel v igre in igrice večnega direktorja Matjaža Seklja. Ta je uveljavil model poslovanja, nad katerim se vsi v poslovnih krogih, za šankom in na navijaški tribuni zgražajo, hkrati pa vsi takisto to nedolžno prenašajo, kot da je vse v redu. Pač mehka Ljubljana.

Prestolnica je s svojo tradicijo, potencialom v znanju, denarju in logistiki padla na celi črti, kar se tiče menedžeriranja športa. V Ljubljani je kvazišportne funkcionarje prehitel čas, nekatere tudi premagal pohlep, medtem pa so vsi skupaj postali popolnoma nerelevantni faktorji na športni sceni. Danes je Ljubljana smešnica in hkrati sramota na slovenski športni sceni. Pri tem se seveda opravičujem redkim izjemam, ki delujejo predvsem v manj odmevnih športih. Rastoder, Möderndorfer in Sekelj so sinonim za bizarne stvari v ljubljanskem športu. Rastoder posoja in ne investira denarja v Olimpijo, Möderndorfer je nebogljen, Sekelj pa poskuša še zadnje naivneže prepričati, da brez njega sploh ne bi bilo hokejske Olimpije, čeprav jo je prav sam že pred leti poslal na pot pogube. Smešna športna Ljubljana pa še kar naprej športno šminkira. Kakšna beda! 

Deli s prijatelji